Ssst, goed nieuws hier
Wat hebben Umicore, Intel, Bayer, AB InBev en Disney gemeen? En EADS Airbus, Morgan Stanley, Exxon Mobil, Deutsche Telekom, Cisco, BP, Amgen, Kraft en Caterpillar? En vele andere bedrijven met klinkende namen?
Ze publiceerden allemaal een voorspoedig winstrapport over het derde kwartaal.
Van de 454 Amerikaanse bedrijven uit de S&P500-index die hun resultaten al publiceerden, klopt 70 procent de winstverwachtingen van analisten. 20 procent stelt teleur. De gemiddelde winstgroei bedraagt 17,7 procent. Bijna de helft van het lot verhoogde zijn dividend, een pak meer dan in 2010.
In Europa is het plaatje even rooskleurig. De belangrijkste 600 Europese bedrijven kloppen de winstverwachtingen met gemiddeld 4 procent. Dat zijn geruststellende cijfers.
Maar enkele nuanceringen dringen zich op. Zo steeg het percentage verrassend positieve verrassingen in de voorbije twintig jaar gestaag, van doorgaans minder dan 50 procent in de jaren 90 tot doorgaans rond de 70 procent in de voorbije jaren. Sinds 1998 waren de positieve verrassingen kwartaal na kwartaal in de meerderheid. Wat zegt dat over de geloofwaardigheid van die statistiek?
Bovendien klinken de vooruitzichten van de gemiddelde bedrijfsleider voorzichtig en ook zijn investeringsplannen zijn niet bepaald avontuurlijk. Maar hoe zou je zelf zijn? Onze wereldleiders maken er een potje van.
Het is nog steeds niet duidelijk of Di Rupo & co een toekomstgericht begrotingsplan kunnen smeden, of de Europese leiders een euro-meltdown kunnen vermijden, of de Amerikaanse schuldenberg kan worden afgeschaafd en of de Amerikanen en de Chinezen niet in een regelrechte handelsoorlog zullen terechtkomen. Dat maakt bankiers, beleggers en consumenten al even schichtig als de bedrijfsleiders zelf.
Logisch dus dat CEO's als Peter Löscher van Siemens over een strakke externe 'tegenwind' spreken en dat er recordbedragen aan cash op de bedrijfsbalansen prijken. Enkel witte raven hebben in het huidige zieke sfeertje zin om voluit voor investeringen, aanwervingen en groei te gaan.
Maar genoeg genuanceerd. De mooie resultaten zijn geen luchtspiegelingen. Multinationals genieten van ultra-aantrekkelijke financieringsvoorwaarden. En de westerse wereld kan dan al anemisch zijn, de meeste afzetmarkten in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika floreren. Ook de gigantische Dubaise bestelling voor Boeings gezien?
In de huidige pessimistische sfeer zien de meeste analisten andere dingen. Ze zien zelfs in recordresultaten allerlei tegenslagen of angeltjes of andere gevaren. Het is des mensen.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery