Kroniek van een aangekondigde angstaanval
Het is een beetje vreemd dat er vandaag zoveel heisa is over iets waarvan geweten was dat het nu ging gebeuren: het feit dat de uitzonderlijke noodfinanciering van 442 miljard euro afloopt, die de ECB vorige zomer invoerde om de banksector te stutten.
De Spaanse banken zijn verontwaardigd, waaruit de markt enkel kan besluiten dat de patiënt zijn infuus nog altijd nodig heeft. Berichtgeving in de FT over het Spaanse lobbywerk droeg wellicht flink bij tot de grote ongerustheid van vandaag.
De ECB geeft wel degelijk nog altijd bijstand, maar voor een duur van maximaal drie maanden, dan moet de operatie worden hernieuwd en kunnen de voorwaarden zijn bijgesteld - iets wat de broze banken blijkbaar niet zien zitten. De datum van 1 juli mag dan al een tijd met rood omcirkeld zijn geweest, het is vooral nu dat de markten erop reageren.
De onzekerheid over de banksector uit zich ook in een forse opstoot van de interbankenrente. Die stijgt dinsdag met 9 procent tot het hoogste niveau in 10 maanden. Het gaat om de grootste dagstijging sinds eind april. Beleggers vluchten naar veilige havens. Zo zakt de rente op Amerikaans overheidspapier naar het laagste niveau in ruim een jaar. Op de valutamarkt zakt de euro afgetekend tegenover de Zwitserse frank.
Angelsaksische analisten en media laten een fel licht schijnen op de huidige marktgebeurtenissen, met bijvoorbeeld een nota van RBS waarin wordt opgeroepen "het ondenkbare te denken" (zie FT Alphaville voor uittreksels). Concreet raden ze de beleggers aan zich terug te trekken op veiligere posities zoals Amerikaanse, Britse en Duitse overheidsobligaties, goud, en klaar te zijn voor heel lage rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. De vraag is of ze die veiligheid van de VS en het VK niet wat overschatten.
Vandaag komen er een aantal moeilijke dossiers samen, en ook dat verklaart de marktreactie: een mogelijke vertraging van de Chinese groei, vrees over wat er gebeurt wanneer de VS de begrotingsstimuli stoppen en afbouwen, vrees voor wat er gebeurt wanneer de ECB de kredietfaciliteit begint te verstrakken terwijl ook de overheden overschakelen naar de besparingsmodus.
Paul Mason op Idle Scrawl (BBC) brengt de woorden van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in herinnering die waarschuwt voor de kwetsbaarheid van het financieel systeem. Het macrobeleid zit in een heel wat moeilijkere situatie dan drie jaar geleden met weinig ruimte om een nieuwe crisis te lijf te gaan.
Tijdens de middagchat gaven sommige deelnemers te kennen dat trading in bankaandelen interessant kan zijn. Het is niet slecht te beseffen dat tegenover die opbrengst ook een niet onaanzienlijk risico staat. Alleen, dat risico geldt niet alleen voor aandeelhouders van banken - de financiële sector is nog altijd cruciaal voor de hele economie.
Roland Legrand
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery