Advertentie

Hoe het shortverbod omzeilen, een handleiding

Het Duitse shortverbod op obligaties uit de eurozone en credit default swaps maakt in de Londense City weinig indruk, zoveel mag duidelijk zijn. De FT geeft in zijn Alphaville-blog een overzichtje hoe de 'wolf pack' (om even de Zweedse minister van Financiën te parafraseren) het verbod kan omzeilen. Eerder bleek ook al het shortverbod op financiële aandelen niet meer dan een doekje voor het bloeden, waar vlotte traders makkelijk rond konden.

De eenvoudigste manier als 'proxy' van overheidsobligaties verkopen is gewoon de euro dumpen, wat beleggers gisterenavond meteen gretig deden. Barclays stipt aan dat beleggers gewoon 'offshore' kunnen shorten (dus buiten het bereik van de Duitse toezichthouder), of ze kunnen ook als 'beste alternatieven voor de CDS-markt' bankaandelen uit de eurozone of de VS dumpen, wat ook enthousiast gebeurt.

Op de valutamarkten is het beste alternatief volgens Barclays risicovolle munten als de Zweedse kroon of de Australische dollar verkopen. 'Een mens vraagt zich af wat Zweden en Australië van de beslissing van de Duitsers denken', stelt Alphaville cynisch vast. De Zweedse minister Borg dreigt alvast kennis te maken met zijn eigen 'wolvenroedel'.

Advertentie

KVS

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud