Advertentie

Het lijkt wel de Lehman crisis. Nee, de Tweede Wereldoorlog. Of de Eerste Wereldoolog!

(foto AFP)

- Ik begrijp het waarschijnlijk allemaal niet meer zo goed, maar ik snap niet waarom Europese financiële en politieke leiders voortdurend hun best toen om hun angst te tonen over de huidige crisis. Uiteraard is de crisis groot en bepaald niet opgelost, maar dat de opperhoofden zelf olie op het vuur moeten gooien, is bizar. Laatste in de rij is blijkbaar voorzitter Jean-Claude Trichet van de ECB zelve.

Sinds de neergang van Lehman hebben we een crisis meegemaakt die de ergste is sinds de Tweede Wereldoorlog, misschien wel de ergste sinds de Eerste Wereldoorlog, zo legt Trichet uit in Der Spiegel. De dagen voor het grote noodplan begon de toestand op de markten opnieuw te lijken op die tijdens de Lehman crisis. 

Advertentie

Wellicht zijn de uitspraken van Trichet nog maar eens een poging het Duitse publiek duidelijk te maken dat er wel degelijk een probleem is en dat het noodplan echt nodig is. 

U kan het allemaal lezen in Der Spiegel. In de blogosfeer wordt hier uiteraard op gereageerd, en zelfs prominente commentatoren verliezen hierbij al wel aans de pedalen. Douglas A. McInTyre op 24/7 WallSt wijst er op dat volgens Trichet grote Aziatische banken het vertrouwen in de euro verloren. Misschien ontgaat mij iets, maar ik zie Trichet dat nergens zeggen. Het is Der Spiegel die het heeft over de Aziatische banken, maar Trichet lijkt dit af te wijzen (hij antwoordt niet echt op de vraag):

- Over vergelijkingen met Lehman gesproken, de economiste Lena Komileva van Tullett Prebon zegt (uittreksels staan op FT Alphaville) dat de huidige eisode van de crisis gelijkaardig is aan het crisismechanisme dat we zagen ten tijde van Lehman. Er zijn ook wel verschillen, maar die maken het allemaal nog erger. Het insolventierisico in het financieel systeem is aanzienlijk erger, en kan leiden tot een potentieel nooit geziene systeemshock. Redenen:

  • Wat nu risico-overheden zijn, waren niet zo lang geleden nog "risicovrije" beleggingen, wat een enorme verkeerde inschatting betekent.
  • De stabilisatiemechanismes via overheidswaarborgen en monetaire liquideit zijn al uitgespeeld
  • Het her-prijzen van het overheidsrisico is potentieel niet te stoppen omdat er geen hogere kapitaalstructuur is in het beleidsmechanisme.

Het zal ongetwijfeld weer een boeiende marktenweer worden...

Roland Legrand

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud