Advertentie

Europa kan beter geen Schadenfreude hebben

De meeste ondernemingsresultaten van deze eeste week van het Amerikaanse resultatenseizoen zagen er goed uit - tenminste wanneer naar de kerncijfers wordt gekeken.

De markt kijkt wel verder dan die kerncijfers, en wat ze dan ziet, is niet meteen opbeurend. Terugblikkend naar het weekbegin en de start van het seizoen: Alcoa presteerde goed, maakte goede vooruitzichten bekend, maar de kapitaaluitgaven tijdens het tweede kwartaal stonden op het tweede laagste peil sinds vier jaar.

JPMorgan Chase kwam met sterke cijfers, maar topman Jamie Dimon zei dat het aantal wanbetalingen op consumentenkredieten extreem hoog blijft.

Advertentie

Bank of America kwam met beter dan verwachte winstcijfers, maar topman Brian Mynihan zei: "We zitten in een periode van aanmodderen en het zal nog een paar kwartalen duren eer we een duidelijk aantrekkende activiteit zien."

Echt verbazend is het allemaal niet: het nieuws over de Amerikaanse consument blijft negatief, of het nu gaat over de arbeidsmarkt, de huizenmarkt, de kleinhandel of het consumentenvertrouwen.

Het maakt de gebeurtenis van de week ook begrijpelijker: de Fed-notulen die deden blijken dat de centrale bank aan meer stimuli denkt eerder dan aan een exit-strategie (zie ook de middagchat), dit gekoppeld aan de somberte bij Goldman Sachs over de dollar.

Misschien dat deze omslag in de eurozone tot enige Schadenfreude leidt - tenslotte gaven Angelsaksische commentatoren tot voor kort de indruk dat het grootste probleem van de planeet het wankele Europa was.

Die Schadenfreude zou wel eens van korte duur kunnen zijn. Een slabakkende Amerikaanse economie, gekoppeld aan enige afkoeling in China, is ook voor de Duitse exportmachine en de eurozone geen fijn nieuws, net zo min als een duurdere euro dat is.

Roland Legrand

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud