Draghi met gebonden handen naar Jackson Hole
Met Janet Yellen en Mario Draghi heeft de monetaire hoogmis in Jackson Hole dit jaar nog eens een topaffiche, maar vuurwerk wordt niet verwacht. Voorzichtigheid regeert.
Het is de Europeaan die dit jaar zijn Amerikaanse gastvrouw in de schaduw stelt. Als de Amerikaanse centrale bank (Fed) donderdag officieel haar jaarlijkse conferentie in het bergdorp Jackson Hole opent, zullen de ogen van de beleggers vooral gericht zijn op Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).
De Italiaan heeft al die aandacht over zichzelf afgeroepen door eind juni op zijn ECB-conferentie in Sintra te hinten op een verstrakking van het monetair beleid.
Zal Draghi tijdens zijn speech vrijdag iets meer duidelijkheid geven over het geplande terugschroeven van het opkoopprogramma van staatspapier waarmee de ECB de rente naar beneden drukt om de economie te stimuleren?
De meeste analisten denken van niet, en het persbureau Reuters citeerde vorige week enkele bronnen die de hoop op ‘een belangrijke monetaire beleidsspeech’ de grond in boorden.
Euro
Centrale banken moeten dit moment aangrijpen om hun beleid te verstrakken en ruimte te creëren om te kunnen reageren bij een nieuwe recessie.
Ook Hans Bevers, de hoofdeconoom van Degroof Petercam, verwacht niet te veel. ‘Draghi is aan handen en voeten gebonden door de recente stijging van de euro.’ Vorige week leerden de notulen van de jongste bestuursvergadering dat de ECB vreest voor een verdere stijging van de euro.
Dat maakt import goedkoper en weegt zo op de inflatie, die de ECB net probeert op te krikken. Het ondermijnt ook de export en dus het economisch herstel.
Waarnemers verwachten dat Draghi pas tijdens de rentevergadering in september of oktober meer toelichting zal geven. Dan zijn ook de nieuwe inflatie- en groeivooruitzichten van de ECB beschikbaar.
Van Fed-voorzitster Janet Yellen wordt evenmin vuurwerk verwacht, al was het maar omdat de Fed verder staat met zijn verstrakking. Yellen zal speechen over financiële stabiliteit, niet onbelangrijk volgens Bevers.
‘Yellen signaleert zo dat centraal bankiers ook naar de financiële stabiliteit kijken, want die loopt gevaar als het monetair beleid té lang soepel blijft.’ Het verhoogt het risico op zeepbellen, zoals in aandelen of sommige vastgoedmarkten. Wat weer munitie biedt om te verstrakken.
Die verstrakking moet er volgens Bevers sowieso komen, zeker nu de wereldeconomie in een goede cyclus zit. ‘Centrale banken moeten dit moment aangrijpen om hun beleid te verstrakken en zo ruimte te creëren om te kunnen reageren bij een volgende recessie. De markten onderschatten dat nog.’
Behoedzaam
invloedrijk podium
Sinds de financiële crisis is Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming, meermaals het podium geweest voor belangrijke wijzigingen in het monetair beleid van de VS of de eurozone.
In 2010 greep Ben Bernanke, toenmalig voorzitter van de Federal Reserve, zijn speech aan om een tweede ronde van zijn opkoopprogramma van schuldpapier te lanceren.
Ook ECB-voorzitter Mario Draghi zette in Jackson Hole de deur open om een gelijkaardig opkoopbeleid te starten en zo de economie en de inflatie aan te vuren. Dat gebeurde in 2014, toen hij waarschuwde dat de inflatieverwachtingen in de eurozone snel aan het verslechteren waren en hij ‘alle beschikbare instrumenten’ zou inzetten om het tij te keren. Dat hij dit jaar het einde van dat pas gestarte programma zal aankondigen, lijkt weinig waarschijnlijk.
Al erkent Bevers dat centrale banken behoedzaam en dus heel geleidelijk te werk moeten gaan. ‘Onder meer om te vermijden dat markten plots volatiel worden en zowel aandelen als obligaties fors naar beneden zouden gaan.’ De ECB mag het prille herstel dan weer niet de adem afsnijden door driest te verstrakken.
Centraal bankiers staan zo voor een delicate evenwichtsoefening, waarbij de aantrekkende groei in de weegschaal ligt met nog altijd te lage inflatiecijfers. Zo zaait de verrassend lage Amerikaanse inflatie van de voorbije maanden twijfel over het Fed-voornemen om dit jaar nog een derde renteverhoging door te voeren.
Daartegenover staan financiële voorwaarden die nog altijd relatief soepel zijn in vergelijking met het economisch klimaat, leert de veel gevolgde National Financial Conditions-index van het Fed-kantoor in Chicago. ‘Dat laat ruimte om het beleid verder te verstrakken’, aldus Bevers.
In de eurozone schuilt nog veel onbenutte capaciteit in de arbeidsmarkt, wat volgens Bevers op de loongroei en bijgevolg op de inflatie drukt. ‘De ECB moet zich daarom niet haasten met een verstrakking, maar ook genieten van dit moment.’
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU
- 5 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden