Chat: een oplossing voor de eurozone, en de Belgische begroting
Ochtendcommentaar van de hand van Kurt Vansteeland:
De oplossing ligt voor de hand is vorige maand aangereikt door Daniel Gros (CEPS) en Thomas Mayer (Deutsche Bank): lettersoepkoppeling van ECB en EFSF, om zo het Europees noodfonds te linken aan de onbeperkte vuurkracht van de ECB. Enige manier om de belegger weer in zijn kot te krijgen en te vermijden dat de Euroopese politiek de slaaf van de markten blijft. O ja, en Griekenland eindelijk aanpakken door toe te geven dat die kanarie dood is. En het probleem niet de kanarie is, maar de mijn.
Markten iets voorzichtiger na drie euforische dagen. De oplossing mag dan al in zicht zijn, artikel 123 en brommende Duitsers zullen er nog wel een tijd voor zorgen dat de weg er naar toe lang en bochtig zal zijn.
Di Rupo mag begroting doen van Leterme, die graag zo snel mogelijk naar het sjieke Parijse 16de arrondissement verkast. Van waar hij dan kritiek kan spuien op de begrotingsinspanningen van Di Rupo.
De aandelenmarkt ligt plat en dus geen optie voor bedrijven om geld op te halen, tenzij het van moeten is en tegen bradeerprijzen. Gelukkig loopt de spaarder wél nog warm voor obligaties. En kan een bedrijf als Delhaize voor een uitgekiende Europese expansie nog vrij goedkoop en ongetwijfeld geruggensteund door de verkoopsmachine die de Belgische bankkantoren zijn de massa’s spaargelden van de kleine spaarder aanspreken. Vraag is natuurlijk hoe lang nog, nu Di Rupo de begroting mag opstellen en het de vraag is in welke mate CD&V en Open VLD de dramatische formateursnota nog kunnen bijsturen. Want zoals een communitylid terecht opmerkte:
Slechts 15% roerende voorheffing? Dat lijkt me haaks te staan op het andere nieuws van deze morgen, nl dat Di Rupo de begroting opmaakt.
Tot zover Kurt. Meer over dit alles tijdens de middagchat, vanaf 12 uur.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery