26 keer meer
Vergeet al die Europese doemberichten. Koop aandelen. Het is tijd, want het is november. En als je in november koopt, loopt de gemiddelde beursreturn op tot 26 keer de return voor wie in mei koopt.
Heus! We staven deze bewering met cijfertjes. 'Sell in May and go away, but remember to come back in November' is de populairste beurswijsheid uit de geschiedenis. En tegelijk de meest enigmatische.
Niemand heeft extra uitleg nodig bij bijvoorbeeld 'koop goedkoop, verkoop duur'. Maar wat betekent die 'verkoop in mei'-spreuk eigenlijk? Waarom in mei verkopen en niet in maart? Waarom terugkeren in november? En waarom überhaupt de kalender als beleggingsinstrument hanteren? Is er nog een naïeve ziel die denkt dat beleggen volgens het ritme van de seizoenen een significante meerwaarde biedt?
Het meest enigmatische aan de 'sell in May'-oproep is precies dat de statistieken het advies gelijk geven. Degenen die elk jaar op 1 november aandelen kopen om ze op 1 mei van het volgende jaar te verkopen, halen een veel betere return dan degenen die precies het omgekeerde doen.
Dat geldt voor zowat alle beurzen, ook voor de Brusselse. Sinds 1988 stijgt de Belgian All Shares Return-index tijdens het zomerse halfjaar (van 1 mei tot 31 oktober) met 0,3 procent. Tijdens het winterse halfjaar stijgt de index gemiddeld met 7,8 procent. 26 keer meer, dus.
U mag de logica achter die factor 26 gerust nonsens vinden, maar u zal sowieso toegeven dat dat verschil significant is. Veel vorsers gaven in de loop der jaren veel verklaringen voor dit fenomeen. Analisten zijn meestal pessimistischer in het voorjaar, omdat ze over meer gegevens beschikken: het jaarverslag en de algemene vergadering. Of grote beleggers verkopen graag voor ze op vakantie vertrekken, wegens controleverlies. Of nog: gezinnen hebben geld nodig voor reisjes en verkopen dus aandelen.
Tot slot: de crashes van 1929 en 1987, de Aziëcrisis, Lehman & Fortis, de Golfoorlog, LTCM, 9/11 en natuurlijk de Griekse tragedie,... al die miserie vond plaats tussen mei en november. De winter is saaier en voorspoediger voor aandelen.
De allerminst saaie zomer van 2011 zadelde ons op met een halfjaarverlies van 17,8 procent. Enkel de zomers van 2002 en 2008 waren nog bijtender. Blij dat november aangebroken is.
In Waldorf bespreekt Pierre Huylenbroeck een stukje economische actualiteit.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery