Frankrijk 'verbiedt' consolidatie in telecomsector
Er komt geen consolidatie in de Franse telecomsector. Dat is althans de wens van de Franse regering. Een fusie van twee (van de vier) spelers zou negatief zijn voor de werkgelegenheid, zegt Fleur Pellerin, de Franse minister van Digitale Economie.
Frankrijk telt vier telecombedrijven: Orange (France Telecom), Bouygues Telecom, SFR (dochter van Vivendi) en Free (Iliad). Dat moet zo blijven, vindt 's lands regering. 'We wensen dat de markt met vier spelers blijft functioneren, in omstandigheden die gunstig zijn voor de investeringen en de werkgelegenheid', verklaart minister Pellerin.
'Een fusie van twee spelers zal ongetwijfeld synoniem zijn voor heel wat dubbele functies. En doublures leiden tot ontslagen, wat geen leuk vooruitzicht is voor deze regering', voegt ze toe. 'Er is op dit moment dan ook geen sprake van zo'n fusie.' De Franse regering kan een grote herstructurering missen als kiespijn, de voorbije maanden werd de Franse industrie geteisterd door collectieve ontslagen en verregaande reorganisaties. Zo schrapt bandenreus Goodyear 1.700 banen in zijn fabriek in Amiens.
Sinds de komst van de lagekostenspeler Free hebben Orange, SFR en Bouygues hun omzet en marges de voorbije twee jaar zien afkalven. Die neerwaartse trend roept bij waarnemers de vraag op of de Franse markt wel groot genoeg is voor vier spelers.
Minister Pellerin krijgt in haar discours versterking van haar collega van Industrie Arnaud Montebourg. Die roept de vier op de prijzenoorlog te staken en in de plaats hun centen in de upgrade van hun netwerken te investeren. Hij voegt er aan toe dat hij samen met Pellerin de sector nieuwe eisen zal opleggen inzake jobcreactie, relocatie van call centers en investeringen in kleine steden 'omdat ze actief zijn in de publieke ether'. 'Het is uitgesloten dat de belastingbetalers daarvoor opdraaien.'
Het mag dan de nieuwsjaarswens van Pellerin en Montebourg zijn dat de telecomsector zijn huidige formaat behoudt, toch kan de Franse regering een fusie in theorie enkel tegenhouden als Orange betrokken is. In die historische speler - die voordien France Telecom heette - heeft de La République een belang van bijna 27 procent.
Volgens een trader in Parijs werd de voorbije weken en maanden flink gespeculeerd over een overname of fusie in de telecomsector. 'Deze verklaringen geven aan dat zo'n operatie niet van een leien dakje zal lopen. De overnamepremies voor de desbetreffende bedrijven zullen dus afnemen.' De vier telecombedrijven of hun moeder verloren donderdag alle terrein op de beurs van Parijs.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot