Telenet bereidt samen met Chinezen komst 5G voor
In een gloednieuw innovatiecentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe opent de telecomoperator de deuren voor samenwerkingen met spelers zoals het Chinese ZTE.
In aanwezigheid van federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) en enkele toplui van moeder Liberty Global knipte Telenet-CEO John Porter donderdagochtend het lintje door van een gloednieuw innovatiecentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe. De telecomoperator heeft daar na de overname van operator Base zijn hoofdkantoor.
In het innovatiecentrum wil Telenet de hand reiken naar ander spelers in de technologieketen. Het is geen signaal dat het Telenet zelf aan innovatie ontbreekt, beklemtoont Porter. 'We willen beroep doen op de expertise van andere spelers in de keten. Telenet heeft geen end-to-end-benadering, wij focussen ons enkel op de netwerkkant.'
5G
In het nieuwe centrum - een fysiek gebouw naast het hoofdkantoor - wil Telenet om die reden spelers uit verschillende sectoren samenbrengen. De focus ligt prioritair op het internet der dingen, het fenomeen waarbij steeds meer toestellen geconnecteerd zijn, en de komst van het supersnelle internet 5G.
We willen beroep doen op de expertise van andere spelers in de keten. Telenet heeft geen end-to-end-benadering.
Telenet gaat er bijvoorbeeld samen met het Chinese ZTE tests doen die de weg moeten effenen naar de lancering van 5G in België. ZTE zal het centrum voorzien van de meest moderne componenten en antennes, die nodig zijn voor de nieuwe generatie snel mobiel internet. ZTE is al langer infrastructuurpartner van Telenet.
Digicorder
Maar er zal ook plaats zijn voor bedrijven gesitueerd in andere sectoren, en van eigen bodem. Zo toonde de Gentse digitale productiestudio In The Pocket er een oplossing om de installatie van een digicorder te begeleiden via augmented reality - een virtueel laagje over de realiteit. Die oplossing is nog maar een demo en zal nog niet meteen naar de huiskamer doorstromen.
Volgens Porter is het de taak van Telenet om die kansen te bieden aan innovatieve bedrijven. 'We kijken met respect naar de technologiereuzen, maar in België is er ook fantastische kennis aanwezig.'
Er zijn geen harde targets, maar Porter hoopt wel dat er binnen enkele jaren meer dan honderd projecten en partnerschappen zijn. Als er producten rijp zijn voor de markt, zal dat geval per geval commercieel bekeken worden.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot