Advertentie

VR-wonderboy verlaat Facebook

Palmer Luckey, mede-oprichter van VR-speciailst Oculus, zegt overnemer Facebook vaarwel. ©Bloomberg

Palmer Luckey, de 24-jarige mede-oprichter van Oculus, kwam in opspraak omdat hij een rechtse campagne tegen Hillary Clinton sponsorde.

'Palmer zal worden gemist', zegt Facebook in een persbericht. 'Zijn vindingrijke spirit heeft de moderne VR-revolutie een kickstart gegeven en een industrie er rond helpen bouwen.' Het is niet duidelijk of Palmer Luckey vrijwillig of gedwongen opstapt.

Luckey kreeg thuisonderwijs en belandde in de techwereld door oude iPhones te herstellen. Als 18-jarige bedacht Luckey het eerste prototype van de Rift, de virtual reality (VR)-bril van Oculus. Met het crowdfundingplatform Kickstarter haalde hij 2,4 miljoen dollar op om de bril te onwikkelen. Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg was onder de indruk en nam Oculus in 2014 - twee jaar na zijn oprichting - voor meer dan 2 miljard dollar over.

Advertentie

Zuckerberg houdt de oprichters van de bedrijven die hij overneemt meestal aan boord. Dat is het geval met de mede-oprichters van Instagram en WhatsApp. Luckey daarentegen maakte zich binnen de socialemediareus onpopulair door in september 10.000 dollar te schenken aan Nimble America. Dat is een groep aanhangers van Donald Trump die tijdens de presidentscampagne negatieve informatie verspreidde over Hillary Clinton.

De VR-wonderboy verontschuldigde zich later in een Facebook-post voor het negatieve effect op de perceptie van Oculus. 'Ik handelde persoonlijk en niet namens Oculus.' Maar het kwaad was al geschied. Hij kreeg zware kritiek van veel mensen in de overwegend linkse Silicon Valley. Verschillende ontwikkelaars van VR-games zegden hun vertrouwen in Oculus op.

Sindsdien verdween Luckey bij Facebook naar de achtergrond, verscheen niet meer in het openbaar en was niet meer actief op Twitter. In oktober was hij een opvallende afwezige tijdens de conferentie van Oculus, waar hij het jaar voordien nog prominent in de spotlichten stond.

Begin dit jaar kwam Luckey nog even boven drijven als getuige tijdens de rechtszaak van ZeniMax tegen Oculus. De rechter gaf ZeniMax gelijk dat Oculus oneerlijk zijn code gebruikte om de VR-bril Rift te ontwikkelen. Oculus moest 300 miljoen dollar schadevergoeding betalen, Lockey 50 miljoen dollar.

Oculus bracht de Rift vorig jaar op de markt, ook in Europa.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud