Advertentie

EVS crasht na uitschuiver CEO

EVS-topman Joop Janssen (foto: Belga) ©BELGA

Het Waalse beeldtechnologiebedrijf EVS kende donderdag zijn grootste koersval in vijf jaar: -13% tot 42,95 euro. Beleggers zijn het vertrouwen in CEO Joop Janssen kwijt nadat hij tijdens de conference call de prognoses voor de marktgroei van amper acht maanden geleden had verlaagd. Het sterk orderboek verdween op slag naar de achtergrond.

EVS pakte donderdag ochtend uit met een niet al te best kwartaalrapport. Beleggers focusten echter op het orderboek dat bijna 80 procent dikker was dan een jaar geleden.

Maar tijdens de conference call in de namiddag liep het goed fout. Joop Janssen, sinds september vorig jaar aan het roer bij EVS, stelde de verwachte marktgroei naar beneden bij. En dat amper acht maanden nadat hij op de investeerdersdag had uitgepakt met 4 à 5 procent groei voor het sportsegment en 0 à 5 procent groei voor nieuws en entertainment. Voor beide domeinen gaat Janssen nu uit van 3 procent groei.

Advertentie

Bovendien blijkt ook de prognose voor de operationele kosten niet te kloppen. In maart luidde het dat de groei van die kosten zou afnemen en de kosten niet sneller zouden groeien dan de omzet. Acht maanden later luidt het dat de kosten met meer dan 10 procent zullen groeien, wat waarschijnlijk sneller is dan de omzet zal groeien. Die onverwachte kostengroei vloeit voort uit versnelde investeringen in nieuwe technologie (IP video en cloud-based oplossingen). 'Maar dat hadden ze maart ook al kunnen voorzien', reageert een analist.

Janssen maakt met andere woorden een dubbele uitschuiver. Beleggers en analisten zijn alle vertrouwen kwijt. 'Dit is dodelijk voor een nieuwe CEO. Hij is te ambitieus geweest. Nu is hij mijn vertrouwen kwijt', zegt een analist.

Derde kwartaal

EVS boekte in het derde kwartaal een omzet van 28 miljoen euro. Dat is 29,2 procent minder dan een jaar eerder, maar toen vonden de Olympische Spelen in Londen plaats, zodat vergelijken moeilijk is. Het cijfer van 28 miljoen is wel iets minder dan de analistenconsensus (29,6 miljoen euro).

Ook de bedrijfswinst (ebit) blijft onder de verwachtingen: 8,4 miljoen euro waar de markt gemiddeld op 9,4 miljoen euro had gerekend. Daarmee haalt EVS wel nog altijd een ebit-marge van 30 procent. Vorig jaar bereikte de bedrijfswinst een uitzonderlijke hoogte van 19,3 miljoen euro, wat een ebit-marge van 48,8 procent opleverde.

De nettowinst over het derde kwartaal bedraagt 6,3 miljoen euro, wat slechts de helft is van het uitzonderlijk derde kwartaal van 2012.

Op basis van de sterke kaspositie en de stevige balans heeft de raad van bestuur besloten een interimdividend uit te keren. Dat bedraagt 1,16 euro bruto, evenveel als wat vorig jaar en het jaar daarvoor werd uitgekeerd.

Advertentie

Met zijn orderboek van 61 miljoen euro zit EVS wel goed en boven de analistenverwachting (60 miljoen). Van de 61 miljoen zal 29,1 miljoen euro nog dit jaar gefactureerd worden. Voor 2014 en daarna heeft EVS dus al voor 31,9 miljoen euro aan bestellingen binnen, wat een record is.

Vooruitzichten

Het bedrijf bevestigt zijn prognose voor heel 2013. Zonder rekening te houden met verhuringen voor grote (sport)evenementen zal de omzet vergelijkbaar zijn met 2012 of dus iets minder dan 130 miljoen euro. De operationele kosten zullen een lage tweecijferige groei laten zien, wat zich zal vertalen in lagere marges.

Topman Janssen zegt nog dat de zoektocht naar een nieuwe financieel directeur goed opschiet en dat hierover binnenkort zal worden gecommuniceerd. Intussen blijft Jacques Galloy wel aan boord als CFO en doet hij ook zijn mandaat als bestuurder uit. In juli raakte bekend dat Galloy na twaalf jaar EVS wil verlaten, omdat hij niet zo goed opschiet met Janssen.

Krediet

Voor zijn vertrek heeft Galloy de financiering van de nieuwe locatie nog afgerond. EVS krijgt van de Europese Investeringsbank, ING België en BNP Paribas Fortis een zevenjarig krediet van 24 miljoen euro. De lening dient om de nieuwe locatie - aan de overkant van de huidige locatie in Seraing - te financieren die het technologiebedrijf eind volgend jaar in gebruik zal nemen. Van de 45 miljoen euro die nodig is voor de nieuwe stek, betaalde EVS al 25,7 miljoen via (eigen) cash en bankschulden.

De rest komt nu van een bankenconsortium. De Europese Investeringsbank, die investeert in bedrijven die R&D hoog in het vaandel dragen, telt 12 miljoen neer; ING en BNP Paribas Fortis elk 6 miljoen euro. EVS neemt tegen eind november een eerste schijf van 8 miljoen euro op. De eerste terugbetaling gebeurt begin 2015, de laatste in 2020.

De drie banken zijn geen onbekenden voor EVS. Ze hielpen eind 2008 al de groei van EVS-digitale cinemadochter (40%) dcinex financieren met een krediet van 150 miljoen euro.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud