Facebook-CEO over datamisbruik: 'Dit is mijn fout'
Het datamisbruik bij Facebook blijkt groter dan eerst gedacht en treft mogelijk ook 60.000 Belgische gebruikers. CEO Mark Zuckerberg belooft de relatie met de gebruiker helemaal te herdenken.
Facebook-topman Mark Zuckerberg nam woensdagavond laat Belgische tijd een ongezien initiatief om de felle crisis rond het bedrijf in de kiem te smoren. Na de slotbel op Wall Street hield hij een vraag- en antwoordsessie met journalisten wereldwijd. Ook De Tijd luisterde naar zijn biecht. Het is de prelude van zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres volgende week woensdag.
Net daarvoor gaf het bedrijf cijfers vrij over de impact van het Cambridge Analytica-schandaal. Dat Britse bigdatabedrijf misbruikte de persoonsgegevens van mogelijk 87 miljoen gebruikers wereldwijd voor politieke doeleinden. Dat is meer dan de 50 miljoen die eerst werd aangenomen.
Publieke info
‘Dit is de maximale schatting’, aldus Zuckerberg. ’Het cijfer van 50 miljoen stuurden wij zelf nooit de wereld in, dat waren anderen.’ In ons land zijn er mogelijk 60.000 accounts betrokken. Acht Belgen downloadden de app die aan de basis lag van het misbruik.
De topman van ’s werelds grootste sociale netwerk spaarde tijd noch moeite om zijn toehoorders ervan te overtuigen dat Facebook zowel de bescherming van data als het stoppen van de verspreiding van fake news ernstig neemt.Toch doken er ook alweer alarmerende bekentenissen op.
Zo biechtte Facebook op dat iedereen die dat wilde publieke informatie van gebruikers kon te pakken krijgen als die gebruikers met hun e-mailadres of telefoonnummer te vinden waren via Facebooks zoekfunctie. ‘Als je die functie had geactiveerd, zou ik ervan uitgaan dat iemand op een zeker moment toegang had tot je publieke informatie.’ Het zou gaan om de meerderheid van de meer dan twee miljard Facebook-leden.
Eigen fout
Zuckerberg ging uitgebreid door het stof over zijn eigen aandeel in het data- en privacydebacle. ‘Het eerste decennium waren we gefocust op al het goede dat we deden door mensen te verbinden’, zei Zuckerberg. Maar het sociale netwerk deed te weinig om misbruik te voorkomen en dat is in de eerste plaats Zuckerbergs eigen fout, betoogde hij. ‘Dit is een enorme fout en het is mijn fout.’ Maar zijn ontslag is niet aan de orde binnen de raad van bestuur. ‘Alleszins niet dat ik weet’, klonk het laconiek.
Door de complexiteit van Facebook wordt het herdenken van onze relatie met de gebruiker een werk van meerdere jaren.
Facebook zal nu zijn relatie met iedereen, zowel gebruikers als externe ontwikkelaars, herdenken, beloofde Zuckerberg. Zo kondigde de sociale mediagigant woensdag al een hele reeks beperkingen aan op de hoeveelheid data die externe apps uit het platform kunnen halen. Zowel bij groepen, evenementen als pagina’s gaat Facebook zich meer als poortwachter gedragen. Externe spelers moeten daarbij eerst toestemming vragen.
Meerdere jaren
Het werk is nog niet af en er zullen mogelijk nog lijken uit de kast vallen, was de teneur. ‘Door de complexiteit van Facebook wordt het herdenken van onze relatie met de gebruiker een werk van meerdere jaren’, stelde Zuckerberg. Toch staat het bedrijf verder dan sommigen denken, vindt hij. Facebook heeft nu 15.000 mensen in dienst voor beveiligingswerk en drijft dat nog dit jaar op naar 20.000. Gisteren nog verwijderde Facebook tientallen accounts en pagina’s van de Internet Research Agency (IRA), de Russische fake news-fabriek.
Het bedrijf is ook klaar voor de Europese databeschermingsregels (GDPR), die in mei van kracht worden. ‘Aan mensen die me vragen of we klaar zijn voor GDPR, kan ik zeggen dat de meeste van die privacyinstrumenten bij ons al jaren aanwezig zijn.’ Zuckerberg belooft de Europese regels de standaard te maken voor het platform wereldwijd, weliswaar aangepast aan de lokale wetgeving en behoeften.
Uitschuiver
Het sociale netwerk heeft een stevige uitschuiver gemaakt, erkende Zuckerberg, maar dat hoeft geen blijvende gevolgen te hebben. De oproep om Faceebook te verwijderen (#deletefacebook) heeft volgens hem geen ‘betekenisvolle impact' gehad en er zijn nog altijd miljarden mensen die van Facebooks diensten ‘houden’. ‘Het leven gaat om het leren uit je vergissingen zodat je weet hoe je verder moet. We zullen doorwerken tot we dit juist hebben.’
Gebruikers krijgen vanaf maandag te horen of ze al dan niet betrokken waren bij het datamisbruik via Cambridge Analytica. Vanaf dan krijgen gebruikers bovenaan hun News Feed ook te zien welke externe apps toegang hebben tot hun data. Ze kunnen volgens Facebook de apps zo ook gemakkelijker verwijderen.
Is het aantal geïmpacteerde gebruikers nu 30, 50 of 87 miljoen? Daarover bestaat onenigheid. Cambridge Analytica tweette, tijdens de conference call van Zuckerberg met journalisten, dat het maar data van 30 miljoen individuen ontving.
Facebook baseert 87 miljoen op de maximaal mogelijke verspreiding, afhankelijk van het aantal keer dat de persoonlijkheidsapp die aan de basis lag van het datamisbruik gedownload werd en het aantal vrienden dat die downloaders hebben.
Maar het sociale netwerk heeft geen zicht op hoeveel van die data precies doorgegeven werd of gebruikt werden. Het is de 'maximaal mogelijke impact', onderstreept Zuckerberg.