VRT koopt tijd voor rel aan de top
De openbare omroep roept een externe hulplijn in om het conflict binnen zijn directiecomité te ontzenuwen. Gebeten hond Peter Claes is zo zeker nog niet op weg naar de uitgang.
De raad van bestuur van de VRT kwam maandag inderhaast bijeen om zich te buigen over de rel binnen zijn directiecomité. CEO Paul Lembrechts vroeg midden december het ontslag van de directeur Media & Productie Peter Claes, zijn officieuze nummer twee, maar het bestuur ging daar niet op in.
Lembrechts kreeg vorige week steun van zijn voltallig directiecomité, die in een brief aan de raad van bestuur het ‘eigengereid’ optreden van Claes hekelde. Toch concludeerde de raad van bestuur daar maandagmiddag niet uit dat Claes maar beter opstapt.
Raadgever
De VRT stuurt nu een ‘externe raadgever’ het veld in, die het vertrouwen tussen Lembrechts, Claes en de andere vier directieleden moet herstellen. Het gaat om Fabiaan Van Vrekhem, die aan het hoofd staat van de Belgische tak van de headhunter Accord Group.
Van Vrekhem is bekend met zowel Lembrechts als Claes. De Accord Group was de headhunter die eind 2015 op vraag van mediaminister Sven Gatz (Open VLD) op zoek ging naar een opvolger voor toenmalig VRT-CEO Leo Hellemans. Dat werd toen Lembrechts, maar ook Claes was in de running.
Mediastop
De openbare omroep koopt zich met de intrede van Van Vrekhem extra tijd. De oplossing kwam volgens bronnen uit de koker van Luc Van den Brande (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur. Die had na het uitbarsten van het conflict geprobeerd het probleem intern weg te masseren.
Dat leidde duidelijk niet tot het ‘verhoopte resultaat’, erkende Van den Brande in een communiqué na de raad van bestuur. Nu mag Van Vrekhem dus een rondje lopen. De volgende raad van bestuur staat pas gepland voor 20 januari. Van den Brande vraagt ondertussen een mediastop van de betrokkenen.
Sereniteit
De intrede van een extern bemiddelaar is vooral voor Claes goed nieuws. Zijn ontslag is alvast tijdelijk van de baan. Tegelijk komt er de ‘sereniteit’ waar hij vorige week na de brief van het directiecomité om vroeg. Claes blijft voorlopig wel op non-actief; hij woont de directiecomités niet langer bij.
In de tussentijd kan ook de politiek zwaarder op het dossier gaan wegen. Eind januari krijgt de VRT een nieuwe raad van bestuur, die de nieuwe politieke realiteit sinds 26 mei weerspiegelt. N-VA krijgt vier zitjes in het twaalfkoppige bestuur, Vlaams Belang twee.
Open lijn
Het is de bedoeling dat de huidige raad van bestuur het dossier nog afrondt. Maar de nieuwe politieke realiteit gooit mogelijk zijn schaduw vooruit. Claes is de betere netwerker, die proactief het contact met de politiek opzocht, in anticipatie op de onderhandelingen rond de nieuwe beheersovereenkomst.
Er is in regeringskringen appreciatie te horen dat Claes zich niet verzet tegen de wensen van de Vlaamse regering, zoals een extra rondje besparingen, en een open lijn wil houden met de regering. Nu Claes geïsoleerd staat, is dat een ‘probleem’, zo is te horen.
Meest gelezen
- 1 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 2 Terwijl de wereld in brand staat, heerst chaos in het Witte Huis
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 5 Soepelere voorwaarde vervroegd pensioen levert maximaal 1 jaar winst op