LinkedIn trekt naar de beurs
De professionele netwerksite LinkedIn heeft aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC laten weten dat het werkt aan een beursgang ter waarde van 175 miljoen dollar (127 miljoen euro). Daarbij laat het wel niet weten hoeveel aandelen er zullen uitgegeven worden en aan welke prijs, waardoor er geen waardering op het bedrijf kan geplakt worden.
De beursplannen worden begeleid door Morgan Stanley, Bank of America en JPMorgan Chase. Amerikaanse zakenbanken cirkelen al een poos rond populaire, maar niet publiek genoteerde, internetbedrijven zoals Facebook en kortingenwebsite Groupon. De kans is dus klein dat LinkedIn de laatste beursgang uit de sociale netwerksfeer wordt.
LinkedIn is een pak kleiner dan Facebook, wat voor een stuk ook de relatief beperkte omvang van de operatie verklaart. De site specialiseert zich in het uitbouwen van een professioneel netwerk, waarbij leden voor allerlei doeleinden niet enkel hun eigen netwerk, maar ook dat van hun contacten kunnen aanspreken. Dat komt onder meer van pas bij het invullen van vacatures door middel van headhunting.
Voor beleggers heeft het bedrijf heel wat in huis. Tijdens de eerste 9 maanden van 2010 was LinkedIn winstgevend. De omzet van de site verdrievoudigde in de periode tussen 2007 en 2009 tot 120,1 miljoen dollar. Die inkomsten komen niet enkel uit advertenties. De site verdient ook een aardige duit aan diensten om vacatures uit te schrijven en te solliciteren.
Profiel
Sinds de oprichting van de site in 2003 maakten al 90 miljoen mensen een profiel aan op LinkedIn. Daarmee staat het bedrijf in de schaduw van de 500 miljoen gebruikers van Facebook, maar analisten roemen de verschillende relatief stabiele inkomstenstromen die LinkedIn intussen heeft opgezet.
Het is nog niet duidelijk hoeveel aandelen LinkedIn wil uitgeven. De kans lijkt echter klein dat de huidige grootaandeelhouders van plan zijn om hun belang al uit handen te geven. Mede-oprichter Reid Hoffman en zijn familie hebben momenteel 21 procent in handen. Andere grote aandeelhouders zijn het investeringsfonds Sequoia Capital met een belang van 19 procent en Greylock Partners met 16 procent. Huidig CEO Jeff Weiner heeft een belang van 4,1 procent.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken