Advertentie

Eric Schmidt, de apostel Paulus van Google

Eric Schmidt, tien jaar lang CEO van de internetreus Google, ruimt plaats voor mede-oprichter Larry Page. Nu Schmidt niet langer de dagelijkse leiding heeft, moet hij volop de boodschap van Google uitdragen.

De inbreng van Schmidt (55) in het succes van Google is moeilijk te overschatten. Toen de oprichters Larry Page en Sergey Brin de man in 2001 aan boord namen, was Google een bedrijf met een sterke zoekmachine en 200 medewerkers. Vandaag is Google een multinational met bijna 25.000 werknemers en een omzet van 29 miljard dollar. In een triumviraat met Page en Brin stuurde Schmidt Google richting mobiele wereld met het besturingssysteem Android.

Schmidt zal vanaf nu veel minder op de hoofdzetel aanwezig zijn. Hij wordt een soort apostel Paulus, de man die de boodschap van Google gaat verkondigen bij bedrijven en de overheid. Dat is geen overbodige luxe. Het bedrijf krijgt veel tegenstand. Initiatieven zoals Google Books en Google Streetview hebben tot rechtszaken geleid en de mededingingsautoriteiten kijken steeds nauwer toe wat Google allemaal uitricht.

Advertentie

Schmidt is goed geplaatst om die rol te vervullen. Hij kent veel hoge overheidsmanagers, onder meer dankzij zijn medewerking aan de verkiezingscampagne van Barack Obama. Bovendien was Schmidt in een vorig leven technologiebaas van Sun Microsystems en CEO van het softwarebedrijf Novell. Hij weet wat bedrijven willen.

sneller

Kritiek was er ook op zijn werkwijze. De organisatie van Google, in het triumviraat, zou snelle beslissingen verhinderen. In zijn afscheidsbrief heeft Schmidt het over ‘speed up decision making’. Volgens technologieblog Gizmodo kon Schmidt zich ook moeilijk vinden in Google’s beslissing zich (deels) uit China terug te trekken.

Brin wordt nu verantwoordelijke voor nieuwe projecten, Page neemt de dagelijkse leiding over. Zijn uitdaging wordt de belofte Facebook, goed voor meer dan een half miljard gebruikers, af te houden. Facebook is in sneltempo het internet aan het veranderen. Aan Page om daar een antwoord op te vinden. Ook aan de strijd met Apple om dominantie in de mobiele markt zal de 37-jarige ingenieur zijn handen vol hebben.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud