Advertentie

De vele Europese kwelduivels van Facebook

De Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems legde Facebook al meermaals het vuur aan de schenen. ©Bloomberg

Facebook wordt door heel wat overheden, vooral in Europa, achter de hielen gezeten. Een overzicht.

EUROPESE COMMISSIE

De Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager is het symbool geworden van de machtsstrijd tussen Silicon Valley en de Europese overheid. In mei vorig jaar legde ze Facebook een boete van 110 miljoen euro op omdat het ‘misleidende informatie’ had gegeven bij de overname van de berichtendienst Whats-App in 2014. Facebook beweerde toen dat het de telefoonnummers van WhatsApp technisch niet aan Facebook-profielen kon linken, hoewel het wist dat het dat wel kon (en het later ook deed).

Diezelfde Vestager legde Google in juni een boete van 2,4 miljard euro op wegens machtsmisbruik, een maand later gevolgd door een monsterboete voor Apple van 13 miljard euro wegens jarenlange belastingontwijking via Ierland. Facebook, dat eveneens zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft, besliste daarop zijn Europese inkomsten voortaan niet meer via de ‘Ierse route’ af te leiden.

Advertentie

EUROPESE LIDSTATEN

Ook de EU-lidstaten laten steeds vaker hun tanden zien, onder meer door de samenwerking tussen de privacywaakhonden van enkele West-Europese landen, waaronder België.

In Italië kreeg Facebook in mei een boete van 3 miljoen euro omdat het WhatsApp-gebruikers verplichtte hun data met Facebook te delen. De Franse privacywaakhond CNIL eiste diezelfde maand 150.000 euro voor inbreuken tegen de Franse databeschermingsregels. Ook de Nederlandse waakhond DPA wees Facebook terecht. Spanje volgde in september met een boete van 1,2 miljoen euro.

Duitsland verplicht sinds dit jaar grote online platformen om binnen 24 uur haatdragende inhoud te verwijderen, op straffe van boetes tot 50 miljoen euro. Ook het verspreiden van nepnieuws wordt bestraft. De Britse regering dreigt met extra belastingen als Facebook niet beter meewerkt in de strijd tegen extremisme en terreur.

IN DE PIJPLIJN

De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems gaat Facebook in Wenen voor de rechter dagen voor privacyschendingen. Het Europees Hof van Justitie besliste gisteren wel dat Schrems geen collectieve vordering mag aanspannen namens 25.000 andere EU-burgers. Dat is een streepje goed nieuws voor Facebook.

Eind mei worden in de Europese Unie strengere data- en privacyregels van kracht, de zogenaamde GDPR-regels, met zeer hoge boetes voor overtreders.

Ook in zijn thuismarkt ligt Facebook onder vuur. De consumentenbeschermingswaakhond FTC onderzoekt de links tussen WhatsApp en Facebook.

Advertentie

Zowel in de VS als in het VK weerklinkt kritiek wegens Facebooks rol als distributieplatform voor Russische propaganda in de campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexitreferendum.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Verplichte focus op Europa kost pensioenspaarder centen
De Belgische pensioenspaarfondsen hebben met een gemiddeld rendement van 5,3 procent een relatief positief jaar achter de rug. Maar het rendement had hoger kunnen zijn als de pensioenspaarfondsen de vrijheid zouden hebben om meer te beleggen buiten Europa.
Gesponsorde inhoud