Googles baby's
Zware internetgebruikers zijn bijna allemaal verknocht aan Google. Een naam die vandaag ook bekend is bij mensen die nooit op het internet zitten - al is het maar vanwege de enorme mediabelangstelling voor de beursgang van het bedrijf. Maar betekent dat ook dat we niet meer verder hoeven te kijken? De jongste maanden roert er weer wat in de wereld van de zoekmotoren. En niet alleen bij Microsoft, dat al lang experimenteert met nieuwe zoektechnieken.
De sterkte van Google was zijn zeer sobere interface. Daardoor opende de zoekpagina zeer snel en kreeg je de zoekresultaten ogenblikkelijk te zien. In die tijd een echte troef in vergelijking met, bijvoorbeeld, de overladen hompagina van Yahoo!. Maar vandaag werken steeds meer gebruikers op een groter scherm en met veel meer bandbreedte. Hierdoor zou de tijd wel eens rijp kunnen zijn voor een zoekmotor die tracht om wat meer informatie in één scherm samen te brengen. Zoals A9.com, bijvoorbeeld. Eigenlijk geen nieuwe site, maar wel een die meerdere zoekopdrachten op Google en andere zoeksystemen (waaronder de site van Amazon) tegelijk uitvoert en in beeld brengt. Erg handig is dat je tegelijk op tekst en op beelden kunt zoeken.
Ook de basistechnologie achter Google - de manier om de beste resultaten te rangschikken - is niet zaligmakend. Er is een generatie nieuwe zoekmachines op komst met een eigen benadering. Eén techniek is het groeperen van zoekresultaten, zoals je kunt zien op Clusty.com. Een beetje gelijkaardig is Snap.com, dat een lijst geeft van verwante zoektermen. Ook al lijkt deze laatste nog in een testfase verkerende zoekmotor, toch minder beloftevol.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken