Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Laat u sponsoren door de fiscus

Heel wat uitgaven en investeringen worden beloond met een belastingvermindering. Zo kunt u een deel van uw uitgaven recupereren via de belastingaangifte.
©Pieter van Eenoge

Klassiekers onder de belastingverminderingen zijn pensioensparen, dienstencheques en giften. Met een ‘belastingvermindering’ wordt een bepaald bedrag afgetrokken van de verschuldigde belasting. Om de uitgaven in deze belastingaangifte op te nemen, moet u de betaling in 2022 hebben gedaan. Alleen de betaaldatum telt, de factuurdatum is van geel tel.

Hoe uw belastingaangifte zonder zorgen indienen?
  • Hoe worden uw elektrische auto, laadpaal en laadpas belast?
  • Wat met de thuiswerkvergoeding die uw werkgever betaalt?
  • Wat wil de belastingadministratie weten van uw beleggingen?

De Belastinggids: zaterdag 20 mei fysiek bij De Tijd en online te raadplegen op deze overzichtspagina.

Advertentie
Advertentie

Sommige belastingvoordelen worden toegekend door de federale overheid en zijn er dus voor alle belastingplichtigen. Andere worden door de gewesten gegeven en zijn alleen op de belastingaangifte te vinden van de inwoners van dat gewest.

Weet dat u uw uitgaven moet kunnen staven met fiscale attesten en betalingsbewijzen. Alleen wie investeerde in een laadpaal thuis moet verplicht attesten met zijn aangifte meesturen. Voor de andere belastingverminderingen volstaat het dat u die kunt voorleggen als de fiscus erom vraagt.

Goed nieuws alvast voor sloddervossen: de meeste attesten kunt u via MyMinfin.be raadplegen.

Een overzicht van de meest gebruikte en nieuwe belastingverminderingen.

Diensten- en wijk-werkcheques

Met dienstencheques kunt u huishoudelijke hulp betalen. In alle gewesten kunt u tot 500 dienstencheques per persoon bestellen, maar slechts een deel ervan levert ook een belastingvoordeel op. Dat is er ook als u klusjes door langdurig werklozen laat uitvoeren en die betaalt met Vlaamse wijk-werkcheques of Brusselse of Waalse PWA-cheques.

Advertentie

In alle gewesten is het belastingvoordeel geplafonneerd op 1.570 euro aan diensten- en wijk-werkcheques of PWA-cheques samen. Maar hoe groot het exacte belastingvoordeel is, verschilt van gewest tot gewest:

In het Vlaams Gewest is er een belastingvermindering van 20 procent voor dienstencheques en wijk-werkcheques. Dat brengt de werkelijke kostprijs van een dienstencheque gekocht voor 9 euro op 7,20 euro (voor de eerste 174 aangekochte cheques per persoon).

In het Brussels Gewest is er voor diensten- en PWA-cheques een belastingvermindering van 15 procent. Dat brengt de effectieve kostprijs van een dienstencheque gekocht voor 9 euro op 7,65 euro (voor de eerste 163 gekochte cheques per persoon). Vanaf 1 januari 2023 zijn dienstencheques in Brussel duurder geworden: voor de eerste 300 dienstencheques betaalt u 10 euro, voor de overige 200 zelfs 12 euro. De belastingvermindering bleef onveranderd op 15 procent.

Het Waals Gewest geeft een ander belastingvoordeel, afhankelijk van het type cheque. Voor de eerste 150 dienstencheques van 9 euro is er een belastingvoordeel van 90 cent, wat de kostprijs van een dienstencheque na belastingvermindering op 8,10 euro brengt. De betalingen voor PWA-cheques leveren een belastingvermindering op van 30 procent.

Giften

Giften van minstens 40 euro – al dan niet in één betaling – in geld of kunstwerken aan een erkende instelling zoals het Rode Kruis, de Koning Boudewijnstichting, Kom op tegen Kanker en de Koninklijke Muntschouwburg worden al jaren met een belastingvermindering gestimuleerd. Uw gulle daad levert een belastingvermindering op van 45 procent van het werkelijk gestorte en op het attest vermelde bedrag. Van een minimumgift van 40 euro krijgt u via uw belastingaangifte dus 18 euro (exclusief gemeentebelasting) terug. Het belastingvoordeel is er ook voor onlinegiften, zoals via PayPal of Mobile.

Voor het geval u al te vrijgevig zou zijn: het maximumbedrag van uw inkomen dat u aan giften fiscaal kunt inbrengen, is beperkt tot 10 procent van uw netto belastbaar inkomen, met een absolute bovengrens van 392.200 euro.

Kinderopvang

Een deel van de opvangkosten voor uw kinderen kunt u via uw belastingaangifte recupereren. Het gaat bijvoorbeeld om de opvangkosten aangerekend door de crèche, een onthaalouder, voor- en naschoolse opvang, een zomerkamp met de jeugdbeweging, speelpleinwerking en professionele opvang van zieke kinderen. Bijkomende kosten, zoals maaltijden of het lidgeld van de jeugdbeweging, kunt u niet fiscaal inbrengen.

Het belastingvoordeel is er voor kinderen tot 14 jaar (21 jaar voor kinderen met een zware beperking). De leeftijd op het moment van de opvang telt. Als uw dochter bijvoorbeeld op 30 juni vorig jaar 14 jaar is geworden, mag u haar zomerkampen niet langer fiscaal inbrengen.

14,40
euro
Het bedrag dat u kunt inbrengen, bedraagt 14,40 euro per opvangdag. Dagen waarop u méér dan 14,40 euro per opvangdag betaalde, moet u in uw belastingaangifte zelf beperken tot dat plafond.

Het bedrag dat u kunt inbrengen, bedraagt 14,40 euro per opvangdag. Dagen waarop u méér dan 14,40 euro per opvangdag betaalde, moet u in uw belastingaangifte zelf beperken tot dat plafond. Voor de dagen dat u minder betaalde, mag u alleen het werkelijk betaalde bedrag vermelden.

De belastingvermindering hangt af van het inkomen van de ouders en bedraagt minstens 45 procent. Voor een opvangdag waarvoor u 14,40 euro of meer hebt betaald, krijgt u via uw belastingaangifte 6,48 euro teruggestort (exclusief gemeentebelasting). Alleenstaande ouders met een beperkt inkomen krijgen een extra ondersteuning, op voorwaarde dat ze een nettoberoepsinkomen van minimaal 3.490 euro hebben. Voor wie minder dan 16.370 euro verdient, bedraagt de belastingvermindering 75 procent. Voor inkomens tussen 16.370 en 20.740 euro daalt het percentage met het inkomen.

Het extra voordeel is een belastingkrediet, wat niet volledig hetzelfde is als een belastingvermindering. Bij zowel een belastingvermindering als een belastingkrediet wordt het belastingvoordeel verrekend met de belasting die u moet betalen. Betaalt u weinig of geen belastingen en kan het voordeel niet volledig worden verrekend? Bij een belastingvermindering gaat het voordeel (deels) verloren. Dat gebeurt niet bij een belastingkrediet: u krijgt het deel uitbetaald dat niet kon worden verrekend.

Het is overigens niet nodig dat u zelf de opvangkosten hebt betaald. Een betalingsbewijs wordt niet gevraagd, wel moet u een fiscaal attest op uw naam kunnen voorleggen aan de belastingdienst. Voor opvangactiviteiten sinds 27 januari 2022 moet er in principe verplicht met een nieuw model van fiscaal attest worden gewerkt. Dat vermeldt het rijksregisternummer van de ouder die de opvangkosten betaalt en van het kind in kwestie.

De opvanginstantie moet – als het daartoe de nodige geïnformatiseerde middelen heeft – die gegevens naar de fiscus doorsturen. Als dat effectief gebeurd is, zult u het attest kunnen terugvinden in MyMinfin en Tax-on-web, maar het bedrag zal nooit vooraf zijn ingevuld op uw aangifte. De fiscus stelt zich ook soepel op als u nog een oud model van het attest hebt gekregen: u krijgt de belastingvermindering.

Welke ouder krijgt het belastingvoordeel? Bij feitelijke samenwoners kan alleen de ouder die de kinderen fiscaal ten laste heeft het belastingvoordeel claimen. Dat is de ouder die aan het hoofd staat van het gezin en dat is iets wat u vrij kunt kiezen. Gescheiden ouders kunnen elk de uitgaven aangeven die ze effectief hebben betaald. Let op! Het belastingvoordeel voor kinderopvang kunt u niet combineren met de aftrek voor betaald onderhoudsgeld.

Pensioensparen

Pensioensparen is dé klassieker onder de belastingvoordelen: met stortingen op een pensioenspaarrekening of –verzekering bouwt u fiscaal voordelig een pensioenkapitaal op. Stortingen tot 990 euro leveren een belastingvoordeel op van 30 procent, wat betekent dat u 297 euro (exclusief gemeentebelasting) via uw belastingaangifte recupereert. U kunt ook meer sparen: tot 1.270 euro, zij het tegen een belastingvoordeel van 25 procent of een maximaal voordeel van 317,5 euro (exclusief gemeentebelasting). Dat lagere percentage wordt op de hele storting toegepast.

Ook bij stortingen tussen 990 en 1.270 euro wordt het lagere percentage gebruikt. Hebt u meer dan 990 euro gestort? Het is niet toegelaten om in uw belastingaangifte toch maar 990 euro aan te geven, om alsnog een belastingvoordeel van 30 procent te krijgen. Bij de meeste banken en verzekeraars moet u wel vooraf (jaarlijks) uw expliciete toestemming geven als u meer wilt sparen dan het basisplafond van 990 euro. Doet u dat niet en stort u toch meer dan 990 euro, dan gaat de bank ervan uit dat het een vergissing is en zal ze het bedrag boven 990 euro terugstorten.

Let wel, u mag de belastingvermindering voor pensioensparen niet combineren met die voor nieuwe aandelen in de vennootschap van uw werkgever of een moederonderneming. Voor werkgeversaandelen is er een belastingvermindering van 30 procent voor een aankoopbedrag van maximaal 780 euro, wat het maximale voordeel op 234 euro (exclusief gemeentebelasting) brengt. Partners die samen een belastingaangifte indienen, kunnen elk een eigen keuze maken.

Werkgeversaandelen moet u minstens vijf jaar bijhouden. Verkoopt u ze eerder, dan moet u het belastingvoordeel dat betrekking heeft op de resterende periode teruggeven. Dat berekent u volgens de formule: 1/60 van de verkregen vermindering x het aantal volle maanden dat nog overblijft tot het einde van de 60 maanden.

De vermelde plafonds voor pensioensparen en werkgeversaandelen zijn vier jaar lang bevroren en blijven tot en met het inkomstenjaar 2023 onveranderd.

Laadstation voor een elektrische wagen

Om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, is er een belastingvermindering voor particulieren en zelfstandigen die investeren in een vaste laadpaal bij hun woning. Dat voordeel is er zowel voor eigenaars als voor huurders. Het moet gaan om de fiscale woonplaats. Voor bijvoorbeeld een laadpaal bij uw tweede verblijf kunt u geen belastingvoordeel vragen.

De laadpaal moet overigens geplaatst worden ‘in of in de onmiddellijke nabijheid’ van de woning. Een laadstation in een garage die niet bij de woning aansluit, maar wel in de onmiddellijke nabijheid van de woning staat, wordt ook aanvaard.

U moet het laadstation laten plaatsen, doe-het-zelvers vallen uit de boot. Het moet bovendien gaan om een ‘intelligent’ en ‘groen’ exemplaar. Intelligent houdt in dat de laadtijd en het vermogen gestuurd kunnen worden door een energiebeheersysteem. Er mag alleen stroom van een groenestroomcontract of eigen energiewinning worden gebruikt. De installatie moet zijn gekeurd door een erkend keuringsorgaan.

Voor de uitgaven die u deed in 2022 is het bedrag dat u fiscaal kunt inbrengen verhoogd van 1.500 naar 1.750 euro per laadpaal. Koppels die samen investeren in een laadpaal kunnen elk de helft of dus maar 875 euro fiscaal inbrengen. Ook mede-eigenaars van een appartement die samen investeren in een laadpaal moeten de investering fiscaal onder elkaar verdelen. De belastingvermindering kunt u slechts één keer vragen en dat in het jaar waarin u de investering hebt betaald. Het heeft dus geen zin om de betaling te spreiden in de tijd. In Tax-on-web is er een hulp voorzien om uw aangifte in te vullen, waardoor het maximumbedrag automatisch wordt aangepast volgens uw situatie.

1.750
euro
Voor de uitgaven die u deed in 2022 is het bedrag dat u fiscaal kunt inbrengen verhoogd van 1.500 naar 1.750 euro per laadpaal.

Het belastingvoordeel wordt stelselmatig afgebouwd. Voor installaties betaald in de loop van 2022 is er een belastingvermindering van 45 procent, wat het maximale voordeel op 787,5 euro brengt. Voor uitgaven gedaan in 2023 wordt dat 30 procent. En van 1 januari tot en met 31 augustus 2024 bedraagt het voordeel nog maar 15 procent.

Wie in 2023 een laadpaal laat installeren, kan wel een hoger investeringsbedrag van 8.000 euro fiscaal inbrengen, op voorwaarde dat het gaat om een bidirectioneel laadstation. Dat kan niet alleen de elektrische wagen opladen, maar ook de overtollige elektriciteit van het voertuig ontladen om door te sturen naar bijvoorbeeld de woning of naar het elektriciteitsnet.

Let op! U moet verplicht twee bijlagen bij uw aangifte voegen: de factuur van de plaatsing van het laadstation en het keuringsattest van de installatie.

Rijdt u met een bedrijfswagen? Als er op kosten van uw werkgever een laadstation bij u thuis werd geplaatst en als die laadpaal eigendom blijft van uw werkgever, kunt u daarvoor geen belastingvermindering vragen. Dat kan wel als uw werkgever die investeringskosten (gedeeltelijk) vergoedt én als dat bedrag voor u belast wordt als een voordeel van alle aard.

De belastingvermindering kan ook niet gecumuleerd worden met beroepskosten. Als u de uitgaven voor het laadstation al hebt opgenomen in uw werkelijke beroepskosten, kunt u voor diezelfde uitgaven geen belastingvermindering genieten. Wel kunnen de kosten worden opgesplitst, zodat een deel van de kosten als werkelijke beroepskosten worden behandeld; voor het overige deel van de kosten kunt u dan een belastingvermindering voor een thuislaadstation aanvragen.

Geen coronamaatregelen meer in vak X

In de belastingaangifte van vorig jaar waren er nog twee belastingverminderingen wegens de coronacrisis, maar die zijn er niet meer voor de uitgaven in 2022. Een eerste was de belastingvermindering voor de kwijtschelding van huur aan een zelfstandige, kleine vennootschap of vereniging die als gevolg van de coronamaatregelen verplicht moest sluiten.

De tweede was een taxshelter voor investeringen in kmo’s die door de coronacrisis omzetverlies hadden geleden. Hebt u daar in 2020 en/of 2021 gebruik van gemaakt en kon de belastingvermindering niet (volledig) worden verrekend, dan kan het saldo worden overgedragen naar een van de volgende drie jaren. U kunt ze dus opnemen in de aangifte van dit jaar. Dat doet u bij de code 1345/2345 en/of 1346/2346 onder de titel I in vak X. De over te dragen bedragen vindt u terug op de belastingafrekening van vorig jaar (aanslagbiljet van 2022).

Een voorwaarde voor de belastingvermindering voor de ‘taxshelter covid’ was dat u de aandelen minstens vijf jaar bijhoudt, tenzij bij een overlijden of faillissement. Als u ze vroegtijdig verkoopt, moet het belastingvoordeel via de volgende belastingaangifte deels worden terugbetaald (1/60 van de verkregen vermindering x het aantal volle maanden dat nog overblijft tot het einde van de 60 maanden). Wie intekende op een kapitaalverhoging tussen 14 maart en 31 december 2021 in het kader van de eerste of tweede ‘taxshelter covid’ en die aandelen intussen verkocht, moet dus een deel terugbetalen. U vult daartoe de code 1377/2377 in.

Advertentie
De juiste codes

De belastingverminderingen vindt u terug in vak X.

Wijk-werk- en PWA-cheques

Inwoners van het Vlaams Gewest vermelden het totaalbedrag van de wijk-werkcheques bij de code 3363/4363. De Waalse en Brusselse PWA-cheques geeft u aan bij de code 3365/4365.

Advertentie

Dienstencheques

Inwoners van het Vlaams en Brussels Gewest geven het totaalbedrag van de gekochte dienstencheques aan bij de code 3364/4364. In het Waals Gewest geeft u bij de code 3366/4366 het aantal gekochte cheques aan.

Giften

U geeft het totaalbedrag van alle giften aan bij de code 1394.

Kinderoppas

Vul het beperkte totaalbedrag aan opvangkosten in bij de code 1384. Alleenstaande ouders met een beperkt inkomen moeten in vak II de code 1101 aankruisen om het extra belastingvoordeel te genieten.

Advertentie

Pensioensparen

U vermeldt het bedrag van uw storting bij de code 1361/2361.

Werkgeversaandelen

Bij de code 1362/2362 geeft u het bedrag aan van de gekochte werkgeversaandelen. Hebt u de aandelen binnen vijf jaar verkocht, dan vult u het belastingvoordeel dat betrekking heeft op de resterende periode in bij de code 1366/2366.

Laadstation

U geeft de uitgaven aan bij de code 1365/2365.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud