Advertentie

De onwaarschijnlijke vastgoeddeals van Ignace Meuwissen

©katrijn van giel

De Limburger Ignace Meuwissen profileert zich als succesvolle vastgoedadviseur van de rijken der aarde. Een onderzoek van De Tijd toont barsten in zijn zorgvuldig opgebouwde glitterimago. Een portret van een ongrijpbare ondernemer.

‘Hij heeft een exclusief netwerk wereldwijd. Hij bemiddelt voor Oost-Europese, Centraal- en Oost-Aziatische klanten. Hij heeft zijn eigen unieke businessmodel. Niemand kan zijn aanpak volgen.’

Een blits filmpje bovenaan zijn website toont Ignace Meuwissen (57) als een succesvolle zakenman die peperdure kastelen en penthouses verkoopt aan steenrijke mensen. Villa Leopolda, het vroegere buitenverblijf van Leopold II in Zuid-Frankrijk? Een Parijse penthouse van 65 miljoen euro? De Romeinse Villa Aurora, die voor een klein half miljard euro te koop staat? Allemaal zouden ze door de handen van Ignace Meuwissen zijn gepasseerd.

Advertentie

Maar in het glitterimago van de Limburgse ondernemer lijken zich barsten af te tekenen, leert onderzoek van De Tijd. Midden november diende een voormalige zakenpartner een klacht in tegen Meuwissen wegens misbruik van vertrouwen en oplichting. De man, die van maart tot oktober met Meuwissen een Zuid-Europees land bewerkte, zegt dat de makelaar geen huizen verkoopt. ‘Ignace verkoopt gewoon zichzelf met dure verhalen en loze beloftes door telkens mensen een wortel (voor) te houden’, schrijft de man in een reactie aan De Tijd.

Meuwissen stuurde een dagvaarding naar zijn ex-zakenpartner, waarin hij hem oneerlijke en agressieve marktpraktijken verwijt. Meuwissen voelt zich afgeperst, omdat de ex-zakenpartner ermee dreigde de media te contacteren en zich nadelig uit te laten over Meuwissen als hij zijn startinleg van 75.000 euro niet terugkrijgt. Meuwissen eist een dwangsom van 1 miljoen euro per dag en per inbreuk, zolang de ex-zakenpartner kwaadwillig afbrekende verklaringen aflegt. De zaak kwam vorige week voor de rechtbank. Een uitspraak werd nog niet geveld.

Vorige week bracht Meuwissen zijn netwerk via WhatsApp op de hoogte van het conflict. In 'een persoonlijke en confidentiële’ brief meldde Meuwissen dat iemand zijn contacten benadert met negatieve berichtgeving over hem. Daarom diende Meuwissen naar eigen zeggen een strafklacht in wegens afpersing, dreiging, laster en eerroof.

Maar de man blijkt niet de enige die de banden met Meuwissen heeft verbroken. Deze zomer stopte nog een zakenpartner, die voor de business in een ander land bevoegd was, de samenwerking. ‘Ik heb nul komma nul aan Ignace gehad’, zegt de man aan De Tijd. Hij wil zoals de meeste bronnen die we contacteerden anoniem blijven. ‘Al zijn contacten zijn altijd confidentieel. Het hele verhaal rond Ignace is een vraagteken.’

Off-market

Volgens zijn profiel op LinkedIn is Meuwissen sinds 1998 actief in off-market vastgoed, vastgoed dat zo exclusief en luxueus is dat voor de verkoop geen openbare publiciteit wordt gemaakt. Hij focust op ‘de aankoop, verkoop en marketing van off-market residentieel vastgoed, voornamelijk aan Oost-Europees, Centraal- en Oost-Aziatisch cliënteel, dit op vertrouwelijke basis’. Aangezien de steenrijke klanten privacy en anonimiteit eisen, kan Meuwissen naar eigen zeggen weinig kwijt over zijn cliënteel.

Advertentie

Op zijn persoonlijke website staat dat Meuwissen wordt geboren in 'een leidende industriële familie in België’. Daarvan is geen spoor terug te vinden. Zijn vader is elektricien en sterft eind jaren 80. Zijn oom aan vaderskant is leraar in een technische school. Aan de kant van zijn moeder zitten geen industriëlen, zegt een familielid, dat al jaren geen contact meer heeft met Meuwissen.

Op LinkedIn vermeldt Meuwissen geen opleiding. Volgens een persbericht realiseerde Meuwissen op zijn 25ste zijn eerste vastgoedtransactie. Gegevens uit de databank Graydon en het Staatsblad tonen dat Meuwissen tussen 1987 en 2011 betrokken is bij 25 Belgische vennootschappen, die namen dragen als Immo Meuwissen, Print-Express bvba en Horeca Management. Een twintigtal vennootschappen gaat failliet, waarvan de kleine helft niet lang na het vertrek van Meuwissen.

De laatste twee faillissementen zijn opmerkelijk. De nv Juravi, een vastgoedbedrijfje dat Meuwissen in 2007 kocht, gaat in 2010 failliet. In hetzelfde jaar veroordeelt de rechtbank van koophandel in Brussel Meuwissen bij verstek tot een betaling van 302.866 euro aan de verkoper van de aandelen van de nv Juravi, blijkt uit het vonnis. Jaren later zouden beide partijen een onderling akkoord sluiten, waarna Meuwissen het afgesproken, veel lager bedrag terugbetaalt.

In 2011 gaat Meuwissens recentste Belgische vennootschap Orange Investments failliet. Volgens Meuwissen was dat een patrimoniumvennootschap van zijn zieke moeder, waarvan hij in het laatste jaar het mandaat overnam.

Luxemburg

Na dat faillissement verdwijnt Meuwissen in België van de radar. Hij focust op Luxemburg, waar hij lange tijd woont. In april 2011 wordt Meuwissen bestuurder bij de Luxemburgse vennootschap Property4East.com, blijkt uit gegevens van het handelsregister. In 2013 meldt de blog Luxury Piramid dat Ignace Meuwissen, CEO van Property4East, een contract zal sluiten met Noord-Korea om het nieuwe skiresort Pyongyang-Wonsan te promoten.

‘In de zes maanden dat ik met hem heb gewerkt, heeft hij niets verkocht’, zegt een persoonlijke assistente van Meuwissen uit die tijd. ‘Hij opereert met loze beloftes. En hij wil alles gratis of heel goedkoop.’ De assistente moet voor een fotoshoot gratis een helikopter vinden in ruil voor een mogelijke toekomstige business met rijke Russen. Die zou er nooit komen. Volgens een recensie op een Russische website hangt Meuwissen in Luxemburg een tijdje rond in de Russische diaspora, zonder veel succes.

Property4East is geen lang leven beschoren. In 2014 neemt Meuwissen ontslag als bestuurder van de vennootschap, die intussen is omgedoopt tot Media & Internet Communications. In 2018 gaat de vennootschap failliet. Op 16 maart 2020 wordt het faillissement definitief uitgesproken.

In die periode wordt Meuwissen samen met zijn vrouw bestuurder bij enkele Zwitserse vennootschappen, waaronder The Whisperer AG. Property4East.com is een geregistreerd handelsmerk van The Whisperer, stond tot voor kort op de website vermeld. Het adres van de vennootschap, die een kapitaal van 100.000 Zwitserse frank (101.000 euro) heeft, bevindt zich in een bescheiden flatgebouw in Meggen, dicht bij Luzern.

'Telefacts'

Meuwissen geniet intussen enige bekendheid in zijn thuisland. Eind 2017 duikt hij voor het eerst als vastgoedmakelaar op in de Vlaamse media. Het Belang van Limburg meldt dat de man uit Lanaken achter de verkoop van het penthouse van 65 miljoen euro in Parijs zit. De aankondiging leidt tot een rel in Kazachstan omdat Meuwissen beweert dat de koper een Kazachse regeringsfunctionaris is.

Eind 2020 wijdt het VTM-programma 'Telefacts' een uitgebreide reportage aan Meuwissen. De zakenman vertelt dat hij een omzet van 800 à 900 miljoen euro draait en in 2019 ‘twee keer de omzet van Monaco’ boekte. De cameraploeg volgt Meuwissen wanneer hij met een gehuurde privéjet een luxevilla, inclusief discotheek en panic room, in de Nederlandse gemeente Laren bezoekt. Meuwissen zoekt een koper voor de villa van 20 miljoen euro.

In 'Telefacts' beweert Meuwissen, niet voor het eerst, dat hij de exclusieve verhuurder is van het privé-eiland van de illusionist David Copperfield in de Bahama’s. ‘David is al twaalf jaar bij mij’, zegt Meuwissen met een uitgestreken gezicht. ‘Dat eiland verhuren we tegen 55.000 euro per dag.’ Een woordvoerster van Copperfield ontkent de samenwerking tegenover De Tijd. ‘Er is nooit enige verbinding geweest met meneer Meuwissen’, zegt ze.

De reportage in 'Telefacts' wekt de aandacht van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Wie in België zelfstandige activiteiten als vastgoedmakelaar uitoefent, moet erkend zijn door het BIV. Meuwissen, die zich geen makelaar noemt, heeft nooit een erkenning gehad, bevestigt het BIV. ‘Onze dienst Opsporing heeft in 2020 een dossier geopend, maar (we) konden hem niet betrappen op het feit dat hij zich niet aan de regels hield’, zegt woordvoerster Dorien Stevens. ‘We mochten daartoe geen bewijzen ontvangen of bekomen van enige illegale makelaardij. Het dossier nam daarbij een einde, tot bewijs van het tegendeel.’

Wikipedia

Meermaals haalt Meuwissen Het Laatste Nieuws. ‘De Vlaming die de duurste huizen ter wereld verkoopt’, titelt de krant eind oktober boven een paginagroot portret van Meuwissen. Ook de Nederlandse tv-zenders NOS en RTL-Z voeren Meuwissen op als Rusland- en vastgoedexpert.

Al die mediaoptredens speelt Meuwissen gretig uit op zijn website en sociale media. Op Instagram, waar Meuwissen ruim 76.000 volgers heeft, post de makelaar regelmatig foto’s en filmpjes van luxepanden. Met de emoji van een envelop insinueert Meuwissen bij verschillende berichten dat potentiële kopers bij hem meer informatie kunnen krijgen.

Maar de luxepanden die Meuwissen op zijn Instagram-account dropt, lijken lukraak van het internet geplukt. Soms bestaat een gebouw zelfs niet. Zo post Meuwissen in augustus een beeld van een luxueus zomerhuis in Ibiza ('Soon'). Maar de foto toont een conceptueel design van de fantasiearchitect Antireality dat nooit gebouwd zal worden.

Bijna alle verhalen over Meuwissen zijn terug te voeren tot twee bronnen: persberichten van Meuwissen zelf en de website De Rijkste Belgen, waarvan Meuwissen en zijn vrouw vorig jaar ‘partner’ werden. Zijn Engelstalige Wikipedia-pagina, die een waarschuwing rond waarheidsgetrouwheid bevat, werd voor 80 procent geschreven door één gebruiker (HeyThere007). Die levert bijna uitsluitend bijdragen aan Meuwissens pagina.

Oekraïne

Toch levert zijn grote aanwezigheid in de media Meuwissen heel wat leads op. Vlamingen en Nederlanders contacteren de Limburger spontaan met de vraag om samen te werken of hun villa te verkopen. Een telg van een rijke Antwerpse zakenfamilie zegt aan De Tijd dat hij na het bekijken van de aflevering op 'Telefacts' contact opnam met Meuwissen. De man betaalde 12.500 euro om in het Oostblok publiciteit te maken voor het luxepand van zijn familie. Toen de man het voorschot terugeiste, omdat volgens hem nooit publiciteit gemaakt is, weigerde Meuwissen. Dat blijkt uit een e-mail die De Tijd kon inkijken. De Limburger beweert volledig in overleg gehandeld te hebben en vraagt extra geld voor zijn tussenkomst.

Sinds de oorlog in Oekraïne pakt Meuwissen minder uit met zijn Russische connectie. Kort na de Russische invasie laat de Limburger zijn team per e-mail weten dat hij alle satellietkantoren in Oost-Europa sluit voor de veiligheid van alle medewerksters. ‘In onze communicatie zullen wij niet meer 'Russia' gebruiken’, schrijft Meuwissen. Hij richt zich nu op ‘opkomende markten zoals Mongolië, China en omliggende landen, waar rijkdom in stijgende lijn is’.

‘Vanuit Friends4East ondersteunen wij de Oekraïners op verschillende manieren, maar vinden we het niet gepast dit te communiceren met de buitenwereld of media’, aldus Meuwissen. De Limburger heeft Friends4East, een filantropische stichting, in 2015 met zijn vrouw en zoon in Luxemburg opgericht. Tegenover De Tijd beweert Meuwissen dat hij zijn mandaat bij de vzw Friends4East heeft overgedragen, al gebruikt hij nog altijd het e-mailadres en briefhoofd van de organisatie.

In juni organiseerde Ignace Meuwissen een benefietactie voor Oekraïense vluchtelingen.
In juni organiseerde Ignace Meuwissen een benefietactie voor Oekraïense vluchtelingen.

In juni organiseerde Meuwissen in Antwerpen een benefietactie ter ondersteuning van Care for Ukraine. De stichting is een initiatief van Meuwissens oude vriend, de Brits-Pakistaanse industrieel Mohammed Zahoor, en diens Oekraïense vrouw, de populaire zangeres Kamaliya. Op de uitnodiging voor de cocktail prijken prestigieuze partners, zoals de bank Edmond de Rothschild en Rolls-Royce. Aanwezigen worden verzocht om 250 euro te storten op de Zwitserse bankrekening van de vennootschap The Whisperer. Op het event wordt een privédiner met kunstenaar Arne Quinze geveild. De samenwerking met Meuwissen is stopgezet, meldt Quinzes assistente vanuit Miami. Verdere toelichting geeft ze niet.

Bepaalde rijke klanten tonen zich vol lof over Meuwissen. De eigenaar van de luxevilla in het Nederlandse Laren, die in 'Telefacts' kwam, kon zijn pand eerder dit jaar eindelijk verkopen. ‘Ik heb het resultaat gehaald dat ik wilde, dankzij Ignace Meuwissen’, zegt de man aan De Tijd. ‘Hij heeft zich aan zijn woord gehouden.’

Geen reactie van Ignace Meuwissen

De Tijd contacteerde Ignace Meuwissen vorige week met enkele vragen. De antwoorden die Meuwissen per e-mail doorstuurde, zijn verwerkt in bijgaand artikel. Een tweede reeks vragen weigerde Meuwissen te beantwoorden, omdat de vragen zich volgens hem niet richtten op zijn vastgoedactiviteiten maar op zijn persoonlijk leven. Vrijdag stuurde De Tijd de volledige tekst naar Meuwissen. Hij gaf - ondanks aandringen - geen commentaar.

Advertentie
Gesponsorde inhoud