Restaurant Babam in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) kreeg door Gault&Millau nationale bekendheid – en terecht, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Roem komt soms onverwacht snel. Thibaut van Outryve (28) opende zijn zaak nog geen negen maanden geleden en werd begin november al door de culinaire gids Gault&Millau bekroond tot Brusselse Ontdekking van het Jaar. Niet slecht voor een chef die, na jaren in de grote gastronomie, gewoon een simpele buurtbistro wilde beginnen.
Babam, vernoemd naar de koosnaam waarmee de chef zijn grootmoeder aanspreekt, ziet er pretentieloos sympathiek uit. De buitenkant van het hoekhuis in een woonwijk is warmrood geschilderd, binnen is het licht en simpel, met houten tafeltjes en een lange zitbank met kussens tegen de muur. De chef zelf komt af en toe uit zijn donkere, halfopen keuken om een gerecht in te zetten en een babbeltje te slaan.
Ook de gerechten die Van Outryve hier op de kaart zet, houden het bescheiden. De chef maakt paté, stoofschotels en heeft ondertussen ook een reputatie voor zijn roggevleugel met kappertjes en zijn crème brûlée: hier heerst het nostalgische bistrogevoel, maar dan in een jonge versie.
Veel keuze is er niet bij Babam. ‘s Middags kunnen we uit vijf gerechten een lunch samenstellen, ‘s avonds is er een kleine à la carte en een degustatiemenu. De prijzen zijn opvallend zacht: een driegangenlunch kost amper 32 euro, een voorgerecht kan al voor 16 euro.
Dat Van Outryve in gerenommeerde plekken werkte – onder meer bij Le Chalet de la Forêt in Ukkel – is te merken aan de manier waarop hij een rundstartaar met Aziatische kruiding dresseert: in de holte van een mooi ontworpen bord is een cirkel van met de hand gesneden vlees elegant oversausd met een mayonaise waarin pittige sriracha te proeven is. Daarop ligt, in een cirkel met een kleinere diameter, een kroketje van rijst, afgetopt met bieslook: het smaakt even elegant als het eruitziet.
Ook de arancini, risottoballetjes waarin middenin gerookte scamorzakaas is verstopt, bieden veel eetplezier, vooral door de fijne saus met eekhoorntjesbrood. Het dessert, een millefeuille met appel, valt wat tegen: het deeg is fijn en knapperig en de appels vormen een zalvende compote, maar het vanille-ijs erbij is te zoet en wat gekristalliseerd. Toch blijft de conclusie duidelijk: wie voor zo weinig geld zoveel kwaliteit kan neerzetten, die verdient alle lof.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Babam
| Adres | Terkamerenboslaan 25, 1170 Watermaal-Bosvoorde
| Tel. | 02/660.26.77
| Website | babam.be
| Openingstijden | Van maandag tot en met vrijdag
Decibel
Een gezellige drukte hier, met de bijbehorende decibels: gemiddeld 68 dB.
Rekening
Ik betaalde 48,50 euro (32 euro eten, 16,50 euro drinken).
Drinken
Op de vier bladzijden tellende kaart vooral Franse flessen: van klassieke namen tot natuur- en oranje wijnen. Vanaf 29 euro. Een lekker glas witte Côtes du Rhône kostte 8 euro. Ook elf bieren, van Chouffe tot Oude Geuze Boon.
Kom ik terug?
Dit is zo’n gezellige, kwalitatieve bistro die iedereen graag in zijn buurt wil: ik kom zeker terug.