Advertentie

Polio-uitbraak op til in Syrië

Een vaccinatie tegen Polio in Afghanistan. - AFP ©AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor een polio-uitbraak in Syrië. Al 22 kinderen onder de 2 jaar in de oostelijke provincie Deir al-Zor vertonen symptomen van de ziekte. Bij polio lijden kinderen aan ongeneeslijke spierverlammingen.

Op zaterdag kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al aan dat er vermoedens waren over een polio-besmetting bij twee Syrische kinderen, waarmee de ziekte voor het eerst sinds 1999 weer opdook in het land. Nu is dat vermoeden ook bevestigd.

Bij 22 kinderen in de oostelijke provincie Deir al-Zor werden er spierverslappingen vastgesteld, traditioneel een vroeg symptoom van polio. Initiële tests toonden zich positief voor polio, de resultaten van de officiële laboratoriumtests die nu worden uitgevoerd in Tunis zijn 'zeer waarschijnlijk' ook positief. Dat verklaarde Oliver Rosenbauer, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Advertentie

De ziekte is nu nog beperkt, maar kan zich erg snel verspreiden, zo klinkt het. Meer dan 100.000 kinderen jonger dan vijf jaar in de provincie Deir al-Zor riskeren besmet te worden met de verlammingsziekte. De provincie Deir al-Zor is in handen van de rebellen, maar Deir al-Zor is wel nog gedeeltelijk in handen van regeringstroepen.

Polio is ongeneeslijk, maar het kan wel voorkomen worden door drie immuniteitsdosissen. De warrige situatie in Deir al-Zor en de constante vluchtelingenstroom naar het buitenland dreigen de vaccinatiecampagne evenwel zwaar te bemoeilijken. De Wereldgezondheidsorganisatie sluit niet uit dat ook in landen rond Syrië, zoals Irak en Turkije, ook gevaccineerd zal moeten worden. 

Syrië is nu het vierde land ter wereld waar nog gevallen van polio zijn opgetekend, naast Pakistan, Afghanistan en Nigeria. In 1988 waren er nog ongeveer 350.000 gevallen wereldwijd, in 2013 is dat teruggebracht tot 296 zieken. 

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud