Minstens zeven Amerikaanse militairen gewond bij aanval op legerbasis in Irak
Bij een raketaanval op een Amerikaanse militaire basis in het westen van Irak zijn minstens zeven gewonden gevallen. De gebeurtenis voedt de vrees voor een verdere geweldsescalatie in het Midden-Oosten.
Zeker zeven Amerikanen zijn maandag gewond geraakt bij een raketaanval op een legerbasis van de Verenigde Staten in het westen van Irak. Het gaat om vijf militairen en twee Amerikaanse huurlingen. Een van de gewonden is er ernstig aan toe, zei een Amerikaanse defensiefunctionaris aan het persbureau Reuters. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is de aanslag het werk van 'milities die gelieerd zijn aan Iran'.
Volgens Iraakse veiligheidsbronnen zijn twee Katjoesja-raketten afgeschoten op de Al-Asad-legerbasis, waar Amerikaanse troepen gelegerd zijn, samen met leden van de internationale coalitie ter bestrijding van de terreurgroep Islamitische Staat. Het Iraakse leger veroordeelde de 'roekeloze acties' tegen basissen in het land en zei dat het een voertuig met een raketlanceerder en acht niet-afgevuurde raketten in beslag genomen had.
De aanval komt er in een context van hoge spanningen in het Midden-Oosten, die vorige week verder opliepen na de eliminatie van Hamas-leider Ismail Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran. Het regime wijst met de vinger naar Israël en dreigt met repercussies. Maar het houdt ook de VS verantwoordelijk, vanwege de Amerikaanse steun aan Israël. Ook de Libanese militie Hezbollah zint op vergelding tegen Israël na de aanval in Beiroet die gericht was op een van hun topcommandanten.
Escalatie is in niemands belang. Ze kan alleen maar leiden tot meer conflicten, geweld en onveiligheid.
Vorige maand vond ook een droneaanval plaats op Al-Asad en net als nu vermoedt het Pentagon dat Iraanse groepen daarachter zaten. Een week geleden voerden de VS voor het eerst in maanden nog een luchtaanval uit. Die was gericht tegen een militie die een aanval op Amerikaanse troepen zou hebben voorbereid in Musayib, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.
Het Witte Huis liet weten dat de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris in de situation room zijn gebrieft over het incident op de legerbasis. Er zijn 'maatregelen besproken' om de Amerikaanse troepen te verdedigen 'en om te reageren op elke aanval op ons personeel op een door ons gekozen manier en locatie'.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken drong er bij alle hoofdrolspelers in de conflicten in het Midden-Oosten op aan 'de spiraal van geweld te doorbreken'. Dat moet gebeuren via een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in de Gazastrook.
Blinken verzekerde ook dat de VS er alles aan doen om een rechtstreekse militaire confrontatie tussen Iran en Israël te voorkomen. Sinds de moord op Haniyeh is de kans daarop sterk toegenomen en vreest de internationale gemeenschap voor een regionale oorlog. 'Escalatie is in niemands belang. Ze kan alleen maar leiden tot meer conflicten, geweld en onveiligheid', zei Blinken aan de pers in Washington.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU