Geen gevechtspauze tussen Israël en Hezbollah
Israël en Hezbollah blijven elkaar ook dit weekend bestoken met drones en raketten. Dat zou onder meer geleid hebben tot de dood van de opvolger van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Intussen roept de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi op tot een staakt-het-vuren.
De bombardementen van het Israëlische leger in Libanon gaan ook dit weekend onverminderd voort. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn opnieuw explosies gehoord in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. En Israël heeft voor het eerst ook een vluchtelingenkamp geviseerd in de noordelijke havenstad Tripoli.
Het is de eerste aanval in die regio van Libanon sinds Israël meer dan twee weken geleden met zijn offensief begon. Het Israëlische leger viseerde er een commandant van de Palestijnse Hamas. De Islamitische organisatie bevestigde zaterdagmorgen de dood van de betrokkene en van zijn familie.
Israël blijft intussen Hezbollah-doelen bestoken. Het zou daarbij onder meer de opvolger van de gedode Hezbollah-leider Nasrallah gedood hebben. Berichten doen de ronde dat de Libanese militie het contact met hem verloren zou hebben. Volgens nieuwszender Al Jazeera, die zich beroept op veiligheidsbronnen in Libanon en bronnen binnen de beweging zelf, gaat het om Hisham Safi al-Din. Indien de man overleden blijkt, zou dat volgens waarnemers opnieuw een belangrijke tegenslag zijn voor de beweging.
Israël heeft de afgelopen dagen ook wapenopslagplaatsen in Syrië aangevallen die volgens de Joodse staat bestemd waren voor de sjiitische militie.
Die bestookt zaterdag (het noorden van) de Joodse staat met drones en raketten. Dat leidde voornamelijk tot materiële schade. Volgens de Israëlische krant Haaretz waren er ook enkele lichtgewonden in Noord-Israël.
De Libanese militie Hezbollah claimde zaterdagavond dat het een militaire fabriek heeft aangevallen in de buurt van de stad Akko, in het noorden van Israël.
Oproep
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi riep intussen in Syrië op tot een staat-het-vuren in de regio. 'We hopen dat de inspanningen op dat vlak vruchten zullen afwerpen', zei hij tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus. Het is het eerste bezoek van een hoge Iraanse functionaris aan de regio sinds de dood van de leider van de pro-Iraanse militie Hezbollah Hassan Nasrallah bij een Israëlische aanval in de buurt van Beiroet eind september.
Volgens de Iraanse diplomaat is Israël het belangrijkste obstakel voor een staakt-het-vuren. 'Het zionistische regime kent geen andere taal dan die van geweld, van oorlog', zei hij. Enkele uren eerder noemde de Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei tijdens een zeldzame toespraak de raketaanval van afgelopen dinsdag - toen Iran zo'n 180 raketten afvuurde op Israël - 'volkomen legitiem' en een 'minimale straf'.
Khamenei liet verstaan dat Iran zal terugslaan bij een Israëlische vergeldingsaanval. De vraag lijkt niet óf die er komt, maar wel wanneer. Volgens de Israëlische krant Haaretz bereidt het Israëlische leger alvast een 'grote' aanval op Iran voor. Als dit zou resulteren in aanvallen op Iraanse nucleaire installaties, kan dit volgens waarnemers ernstige gevolgen hebben voor Iran. Teheran probeert daarom ook dit scenario te voorkomen, luidt het.
Een groep van 55 Belgische burgers is vrijdag gerepatrieerd uit Libanon. In totaal gaven zo'n 200 landgenoten aan dat ze het land willen verlaten.
De 55 Belgen kwamen vrijdagnacht met een Nederlands militair vliegtuig aan in Eindhoven. Vervolgens ging het per bus naar Brussel, waar ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ze in het het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel toesprak. De gerepatrieerde Belgen kregen bij hun aankomst een medische check-up en verlieten vervolgens het militaire ziekenhuis.
Zaterdag volgt een tweede Nederlandse militaire vlucht met Belgen die uit Libanon willen vertrekken. Op dit moment gaven een tweehonderdtal Belgen aan dat ze willen vertrekken uit Libanon.
Sinds Israël de luchtaanvallen op Libanon de voorbije week opvoerde, zijn verschillende landen met de repatriatie van landgenoten gestart.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?