Het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël, dat zondagochtend moest ingaan, is met meer dan drie uur vertraging ingegaan. Het uitstel was te wijten aan Hamas, dat geen lijst met gijzelaars die zouden worden vrijgelaten, had overhandigd aan Israël.
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft ingestemd met het akkoord voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat zou zondag ingaan, meldde premier Benjamin Netanyahu.
Springt de Gazadeal tussen Israël en Hamas op het laatste nippertje toch nog af? Die vraag duikt op nu Israëlisch premier Benjamin Netanyahu de radicale Palestijnse beweging ervan beschuldigt 'terug te komen op elementen uit het akkoord'. Hamas betwist dat.
Na wekenlange onderhandelingen is zowel Israël als Hamas bereid een vredesakkoord te sluiten. In ruil voor een gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza zal Hamas tientallen gijzelaars vrijlaten. De Amerikaanse president Joe Biden noemt het akkoord historisch, maar ook zijn opvolger Donald Trump klopt zich op de borst.
Zowel bij Hamas als bij de Israëlische regering waren dinsdag positieve geluiden te horen dat een vredesakkoord over Gaza binnen handbereik ligt. In ruil voor een geleidelijke terugtrekking van de Israëlische troepen zou Hamas in een eerste fase 33 gijzelaars laten gaan.
Het Libanese parlement heeft donderdag legerleider Joseph Aoun verkozen tot nieuwe president. Daarmee komt een einde aan een machtsvacuüm van meer dan twee jaar in het land dat geconfronteerd wordt met een zware economische crisis.
De nieuwe leiders van Syrië proberen het door oorlog geteisterde land naar een nieuw normaal te leiden. Maar internationale sancties tegen de voormalige leider Bashar al-Assad, die vorige maand het land ontvluchtte, staan het herstel in de weg.
Dat minister van Buitenlandse Zaken Bernard Quintin deze week Ankara bezocht op zijn eerste bilaterale missie, is geen toeval. Sinds de val van het Syrische Assad-regime is Turkije in geen tijd uitgegroeid tot een speler die de lakens uitdeelt in een van de belangrijkste regio’s van de wereld. Met gevolgen tot in de Wetstraat.
Nu het Israëlische offensief in Gaza ook in 2025 verdergaat, wordt de situatie voor de Palestijnse bevolking steeds nijpender. 'Elke dag is een strijd om medicatie, water, voedsel en drinken.'
Het kan drie jaar duren om een nieuwe grondwet in te voeren en tot vier jaar om verkiezingen te houden, zegt Ahmed al-Sharaa, de nieuwe leider van Syrië.
Idlib, het hartland van de rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), lijkt opnieuw op te bloeien na jaren van oorlog. Maar achter het glimmende marmer en Syrische vrijheidsvlaggen schuilt een diepgewortelde conservatieve orde, waar vrouwenrechten het ultieme strijdtoneel zijn.
De Iraakse autoriteiten hebben de resten van een 100-tal Koerdische vrouwen en kinderen aangetroffen in een massagraf in het zuiden van het land. Vermoedelijk gaat het om slachtoffers van de vroegere dictatuur van Saddam Hoessein in de jaren 80.
Na de val van dictator Bashar al-Assad leeft het Syrische Aleppo voorzichtig op. Maar na 13 jaar burgeroorlog is de felbevochten stad, ooit het economische hart van het land, een ruïne. 'Je hebt nog de rijke elite, en al de rest heeft niets meer.'
Ahmed al Sharaa, de leider van de nieuwe Syrische autoriteiten, bereikte dinsdag een akkoord om de rebellengroepen onder te brengen bij het ministerie van Defensie.
In de Noord-Syrische stad al-Hasakah sprak De Tijd met Yassin Zahri, een van de Belgische IS-strijders die er vastzitten in de al-Sinaagevangenis. Uit vrees voor hun ontsnapping en verdere radicalisering roept het antiterreurorgaan OCAD op om hen te repatriëren.
Bij een Amerikaans bombardement in Syrië is een kopstuk van de terreurgroep Islamitische Staat omgekomen. Intussen zoeken de VS toenadering tot het nieuwe bewind in Damascus.
In een interview met de Britse openbare omroep BBC roept de leider van Hayat Tahrir Al-Sham, Ahmed al-Sharaa, het Westen op om de sancties tegen Syrië op te heffen.
In de Syrische stad Raqqa is er opluchting na de val van het regime van president Bashar al-Assad, maar vreest de bevolking ook voor de terugkeer van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). 'Slapende IS-cellen hebben zich jaren ingegraven. Nu duiken ze weer op.'