Eerste dode bij protesten tegen omstreden herverkiezing Maduro in Venezuela
In Venezuela zijn maandag protesten uitgebroken in reactie op de omstreden herverkiezing van de autoritaire leider Nicolás Maduro. Daarbij zou volgens een mensenrechtenorganisatie ook een dode zijn gevallen.
Nadat maandagnamiddag de resultaten van de verkiezingen in Venezuela bekend waren gemaakt, trokken op veel plaatsen in de hoofdstad Caracas mensen de straat op. Daarbij werden onder andere beeltenissen van Maduro verbrand en sloegen mensen massaal op potten en pannen vanuit hun ramen - een populaire protestwijze in het Zuid-Amerikaanse land.
Daarmee protesteerden ze tegen de controversiële uitslag van de stembussgang. Die leverde officieel een overwinning voor Maduro op. Maar alle onafhankelijke peilingen vooraf en ook alle exitpolls op zondag leken op een comfortabele overwinning voor oppositiekandidaat Edmundo González te wijzen.
Dat was niet naar de zin van veel burgers. In zowel arme als meer gegoede wijken uitten demonstranten hun bezwaren tegen de verkiezingsuitslag, waarbij al snel de potjes overkookten. Toen veelal gemaskerde betogers naar het presidentiële paleis trokken, reageerde de politie met traangas.
Lokale media meldden dat er ook werd geschoten op demonstranten die naar het presidentieel paleis trokken. De schutters zouden mogelijk zogenaamde colectivos - regeringsgezinde, gewelddadige paramilitairen - kunnen zijn. Op beelden is te zien hoe politieagenten niet ingrijpen om een aanval op de demonstranten te voorkomen.
Volgens de mensenrechtenorganisatie Foro Penal zou buiten de hoofdstad een dode zijn gevallen bij de protesten. Er is ook sprake van 46 arrestaties.
Diplomatieke banden
De Nationale Kiesraad (CNE) riep Maduro maandag officieel uit tot winnaar van de stembusgang van zondag. Het wordt al de derde ambtstermijn van zes jaar voor de 61-jarige linkse autoritaire leider. Maduro haalde volgens de officiële resultaten 51,2 procent van de stemmen, terwijl oppositiekandidaat Edmundo González op 44,2 procent strandde.
De oppositie beschuldigt de regering echter van verkiezingsfraude en erkent de uitslag niet. Ook de regeringen van verscheidene Latijns-Amerikaanse landen en onder meer de Verenigde Staten uitten al hun twijfels bij de gang van zaken. Als reactie trok Venezuela zijn diplomatieke medewerkers uit zeven Latijns-Amerikaanse landen terug.
Venezuela schort vanaf woensdag ook de commerciële vluchten van en naar Panama en de Dominicaanse Republiek op vanwege de 'inmenging' van de regeringen van beide landen. Dat maakte het Venezolaanse ministerie van Transport bekend.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Chaos in Zuid-Korea nadat president clasht met parlement over staat van beleg
- 4 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis
- 5 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media