Klimaatwetenschapster wordt eerste vrouwelijke president van Mexico
Claudia Sheinbaum, een klimaatwetenschapster die mee de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, heeft de presidentsverkiezingen in Mexico gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls.
Mexicaanse media en de regeringspartij Morena melden de zege van Claudia Sheinbaum op basis van eigen exitpolls.
Sheinbaum zou 55 à 63 procent van de stemmen naar zich toe hebben getrokken. Haar eerstvolgende uitdager, oppositiekandidate Xóchitl Gálvez, zou 30 procent halen.
‘We hebben het geluk dat we op een geweldig moment leven in de geschiedenis van ons land en ook voor ons Latijns-Amerika en de wereld’, zei Mario Delgado, partijkopstuk van Morena.
Nobelprijs
Sheinbaum behoort tot de linkse Morena-partij. Met de winst voor de 61-jarige heeft Mexico vooral gekozen voor de verderzetting van het beleid van de uittredende links-populistische president Andrés Manuel López Obrador, partijgenoot en mentor van Sheinbaum.
Sheinbaum, die tot vorig jaar burgemeester was van Mexico-Stad, is een wetenschapster en won samen met het Panel voor Klimaatverandering (IPCC) de Nobelprijs voor de Vrede in 2007. Ze ijvert voor meer openbaar vervoer en groenere energie. Haar betrachting is miljarden te investeren in hernieuwbare energie.
Tegelijkertijd erft ze van haar voorganger een land met het grootste begrotingstekort sinds de jaren 80 en een oliestaatsbedrijf, Petroleos Mexicanos, dat met torenhoge schulden worstelt. Kredietratingagentschappen hebben al gewaarschuwd dat Mexico een oplossing voor het bedrijf moet uitdokteren als het de kredietrating niet verder wil zien zakken.
Drugskartels
Een andere grote uitdaging is het gebrek aan veiligheid in het land. Het intomen van de drugkartels en hun inmenging in de politiek wordt een van de prioriteiten.
Onder López Obradors presidentschap werden 180.000 moorden gepleegd, de dodelijkste periode ooit in Mexico. Het land wordt geteisterd door druggerelateerd geweld en criminaliteit. Drugskartels vechten er een strijd uit om de controle te veroveren over het transport van drugs naar de Verenigde Staten. López Obrador slaagde er niet in het geweld in te dammen. Integendeel.
Dodelijke verkiezingscampagne
Dat het geweld piekt, bleek ook tijdens de verkiezingscampagne. Meer dan 30 verkiezingskandidaten werden vermoord. Dat waren vooral politici die zich engageren in de campagnes voor de lokale verkiezingen, in regio’s waar de georganiseerde misdaad haar eigen kandidaten wil kiezen.
Ook op de dag van de verkiezingen vielen er twee slachtoffers bij aanvallen op stembureaus. De overvallers waren er binnengevallen om de stembussen te stelen.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'