Advertentie

Extreemlinks behoudt sleutelpost in Frans parlement

Eric Coquerel, parlementslid voor de radicaal-linkse partij La France Insoumise (LFI) ©AFP

Radicaal-links houdt een cruciale post om de begroting door het parlement te loodsen, net nu het Rekenhof alarm slaat over de Franse openbare financiën.

Eric Coquerel, een volksvertegenwoordiger van het radicaal-linkse La France Insoumise (LFI) is zaterdag in het Frans parlement herverkozen tot voorzitter van de commissie-Financiën.

De post wordt traditioneel toegewezen aan de oppositie, maar in het vers geïnstalleerd parlement is twee weken na de vervroegde parlementsverkiezingen niet duidelijk wie regering en wie oppositie is: in de versplinterde Assemblée vormen radicaal-rechts, verenigd links en de centrumcoalitie van president Emmanuel Macron grosso modo even machtige blokken.

Advertentie

De herverkiezing is een tegenslag voor Macron. Die had gehoopt in een entente met de conservatieve Les Républicains (LR) de post te veroveren, maar de LR-kandidate Véronique Louwagie moest nipt de duimen leggen. De entente was er vrijdag wel in geslaagd de linkse en rechtse extremen af te blokken om de 'macroniste' Yaël Braun-Pivet de voorzittershamer te laten behouden.

Als voorzitter van de commissie-Financiën speelt Coquerel een belangrijke rol bij de goedkeuring van de begroting in het parlement. De commissie kan waar nodig ook wetgeving afblokken mocht die als te belastend voor de openbare financiën beschouwd worden.

Tot nader order moet huidig premier Gabriel Attal een regering in lopende zaken leiden. De zoektocht naar een nieuwe regering verloopt erg moeizaam. De toenadering tot LR leidt in de linkervleugel van Ensemble, de partij van Macron, tot gemor. Tegelijk is een alliantie met verenigd links, het Nouveau Front Populaire, niet evident, aangezien die door de extreemlinkse stoorzender Jean-Luc Mélenchon van LFI in de praktijk verre van verenigd is.

Nochtans dringt de tijd: het Rekenhof sloeg vorige week nog alarm over de dramatische toestand van de Franse openbare financiën. 'Een met schulden beladen staat is een verlamde staat', klonk het.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud