Advertentie

Londen trekt extra miljoenen uit voor strijd tegen mensensmokkel

Steeds meer migranten proberen via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken. ©AFP

De Britse regering verhoogt het budget voor grensbewaking met 75 miljoen pond om mensensmokkel via rubberbootjes over de Noordzee tegen te gaan. Vorige maand kwam een recordaantal van 5.000 migranten aan land in het Verenigd Koninkrijk.

Het nieuwe Britse grensbeveiligingscommando krijgt 75 miljoen pond (89 miljoen euro) extra om mensensmokkelnetwerken te bestrijden. Concreet betekent het dat het budget van de dienst verdubbelt en voortaan 150 miljoen pond (179 miljoen euro) bedraagt.

De dienst, die is opgericht door de sociaaldemocratische regering van premier Keir Starmer, maakte de bijkomende financiering zelf bekend op de algemene vergadering van de internationale politieorganisatie Interpol in het Schotse Glasgow. Het geld is bedoeld voor hoogtechnologische bewakingsapparatuur en de aanwerving van 100 gespecialiseerde onderzoekers in de strijd tegen mensensmokkelaars.

Advertentie

5.000 overtochten

Het Verenigd Koninkrijk probeert met de bijkomende grensbewaking een dam op te werpen tegen migranten die met kleine bootjes vanuit Frankrijk het Kanaal oversteken. Vorige maand staken meer dan 5.000 mensen op die manier de Noordzee over naar het VK. Sinds begin dit jaar waagden volgens statistieken van de Britse overheid al 31.904 mensen de hachelijke overtocht. Dat zijn er 16,5 procent meer dan in dezelfde periode in 2023, maar minder dan in 2022.

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat mensensmokkelaars de rubberbootjes steeds voller proppen. Uit statistieken van de Britse overheid blijkt dat het aantal opvarenden per bootje steeg van gemiddeld 44 naar 51.

Onder meer daardoor is 2024 nu al het dodelijkste jaar op de Noordzee voor migranten sinds 2018, toen de overheid begon met het bijhouden van statistieken. Zeker 60 mensen kwamen dit jaar al om terwijl ze het Kanaal probeerden over te steken.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud