België krijgt van Europa tot eind dit jaar uitstel voor begroting
De Europese Commissie aanvaardt dat België de begrotingsplannen voor de komende jaren pas eind dit jaar indient. Formateur Bart De Wever had dat uitstel gevraagd.
België krijgt van de Europese Commissie uitstel tot 31 december om zijn meerjarenbegroting in te dienen. Bart De Wever (N-VA) had de ontslagnemende Belgische regering gevraagd dat bij Europa te bepleiten. Als formateur krijgt hij zo de tijd om een nieuwe federale regering te vormen die over het nieuwe overheidsbudget kan beslissen.
De deadline voor de plannen was normaal vorige vrijdag. Alleen Denemarken en Malta waren op tijd klaar.
'De Commissie heeft een evaluatie gemaakt van de informatie die is aangeleverd door alle lidstaten die uitstel hadden gevraagd en heeft elke betrokken lidstaat haar akkoord voor dat uitstel bevestigd', meldde het dagelijks bestuur van de Europese Unie.
Europa hervormde dit jaar de begrotingsregels. De Commissie wil de begrotingsplannen inzien om te bepalen welk saneringstraject ze een lidstaat oplegt. Als een land met grondige hervormingen komt, dan krijgt het zeven jaar om toe te werken naar een begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product. Als de Commissie niet overtuigd is, is dat maar vier jaar.
Staart
De deadline voor de plannen was normaal vorige vrijdag. Alleen Denemarken en Malta waren op tijd klaar. 21 regeringen hebben uitstel gevraagd tot eind oktober. België zit in de staart van het peloton. Ons land vroeg net als drie andere lidstaten nog langer uitstel.
België ligt al onder de Europese loep, samen met zes andere begrotingszondaars: Frankrijk, Italië, Hongarije, Polen, Slovakije en Malta. Ze krijgen specifieke aanbevelingen om hun financiën te saneren. De Belgische inspanning zou ongeveer 28 miljard euro bedragen, berekende het Monitoringcomité.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Federale formatie: De Wever legt nieuwe hervormingsnota op tafel na ruzie van vrijdag