Advertentie

Waalse schuld dubbel zo hoog als geraamd

De Waalse minister van Begroting, André Antoine (cdH) - Foto Belga

De schuldenberg van het Waals Gewest bedraagt niet 6,25 miljard euro, zoals minister van Begroting André Antoine beweert, maar 11,24 miljard. Dat zegt het Rekenhof, dat de Waalse regering zwaar op de vingers tikt.

Dat het Rekenhof bijna aan het dubbele komt van het cijfer dat minister Antoine naar voor schuift, is niet te wijten aan een rekenfout of een plots opduikende schuld, maar aan de berekeningswijze.

De Waalse minister houdt in zijn berekening alleen rekening met bedragen die rechtstreeks gelinkt zijn aan de activiteiten van het Waals gewest. Het Rekenhof kijkt ruimer en telt ook de schuld op lange termijn van het gewest mee, de langetermijnschuld van Waalse instellingen en de verbintenissen tot terugbetaling van het gewest.

Advertentie

Het Rekenhof geeft de Waalse regering bovendien een standje, schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het wijst er op dat de principes van regelmatigheid, eerlijkheid en getrouw beeld de basis vormen van elke boekhouding. De balansen en patrimoniumrekeningen die het Waals Gewest opstelt, voldoen momenteel echter niet aan die voorwaarden.

Oppositiepartij MR heeft al gereageerd. Willy Borus, de fractieleider van MR in het Waals parlement, vreest dat de Waalse schuld mogelijk nog hoger uitvalt. ‘Dit bedrag is gebaseerd op onvolledige gegevens… door een gebrek aan strengheid in het beheer van de openbare financiën. Er is een gebrek aan transparantie, een niet-naleving van de boekhoudkundige verplichtingen, geen procedure van interne controle enz. Minister Antoine heeft steeds ons verzoek om een audit van de Waalse schuld afgewezen. Als men niets te verbergen heeft, weigert men niet.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud