Advertentie

VRT-baas Delaplace geniet nog 'volle steun' van N-VA

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT. ©Christophe De Muynck

Terwijl zowat alle politieke partijen de CEO van de openbare omroep in de commissie Media van het Vlaams Parlement het vuur aan de schenen willen leggen, geniet Frederik Delaplace nog '100 procent' steun van de N-VA.

Woensdag wordt de CEO van de VRT, Frederik Delaplace, op de rooster gelegd in de commissie Media van het Vlaams Parlement. De beslissing om twee kemphanen - programmadirecteur Ricus Jansegers en nethoofd Lotte Vermeir - aan de kant te schuiven is in zijn gezicht ontploft. Het leidde tot een open oorlog aan de Reyerslaan, waarbij de vuile was van de openbare omroep wordt buiten gehangen. Het vertrouwen in Delaplace lijkt opnieuw tot onder het vriespunt gezakt, na enkele eerdere crises waarbij hij door het stof moest.

We willen weten hoe en tegen wanneer er schoon schip zal worden gemaakt.

Stephanie D'Hose (Open VLD)
Vlaams Parlementslid

Zowat alle partijen stellen zich grote vragen bij de vertrouwensbreuk tussen het personeel en het topmanagement van de VRT. Stephanie D'Hose (Open VLD) wil dat er een 'onafhankelijke audit' komt. De liberalen zeggen Delaplace de wacht nog niet aan, maar willen wel een duidelijk plan van hem. 'We willen weten hoe en tegen wanneer schoon schip wordt gemaakt', zegt D'Hose.

Advertentie

De socialisten willen de antwoorden van Delaplace in de commissie Media afwachten om dan te bepalen hoe ze zich opstellen. Ook de christendemocraten wachten de commissievergadering af. Ontslagnemend minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het Vlaams Belang wil vanuit de oppositie ook afwachten 'of dit de druppel is', maar vraagt vooralsnog niet om het ontslag van Delaplace. 'Er zijn wel grote deontologische fouten gemaakt als de CEO van de VRT met het kabinet-Jambon overlegt of een sketch over minister-president Jan Jambon (N-VA, red.) op de MIA's kan', zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). 'Er staat dus geen Chinese muur tussen de VRT en de politiek. Maar voor een ontslag vinden we dit niet gewichtig genoeg.'

Advertentie

Slechte timing

Hoezeer het Vlaams Parlement Delaplace ook het vuur aan de schenen zal leggen, decretaal is vastgelegd dat de benoeming en dus het ontslag van de CEO van de VRT een zaak van de Vlaamse regering is. Het is dan ook vooral uitkijken naar de positie die op de partijhoofdkwartieren wordt ingenomen.

Er is bij de N-VA vooral grote verontwaardiging over de hovaardigheid van bepaalde schermgezichten, die nog maar eens uit hun rol vallen.

Op het partijbestuur van de N-VA, waar de bestuurders 'een positief beeld' over de CEO gaven, geniet Delaplace alvast nog de 'volle steun' van Bart De Wever en co., zegt een insider. 'Er is grote verontwaardiging over de hovaardigheid van bepaalde schermgezichten, die nog maar eens uit hun rol vallen.'

Advertentie

Zelfs de vakbonden lijken de zaken niet op de spits te willen drijven. Ze vinden de timing slecht, met de lopende Vlaamse regeringsonderhandelingen waarin de VRT-dotatie op tafel ligt. Bovendien willen ze afwachten of de voorgestelde maatregelen voor het welzijn en de werksfeer vruchten kunnen afwerpen.

Zo lijkt Delaplaces hachje nog maar eens gered, tenzij hij zelf tot de conclusie komt dat hij niet verder kan functioneren.

De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud