Vluchtelingen verkiezen Vlaanderen boven Wallonië
Vlaanderen is meer dan ooit de favoriete regio van vluchtelingen om zich in ons land te vestigen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse overheid.
Pas erkende vluchtelingen in ons land kiezen nog meer dan vroeger voor Vlaanderen als bestemming. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur over de verhuisbewegingen van de 51.000 mensen die tussen januari 2014 en begin dit jaar de officiële vluchtelingenstatus kregen in ons land.
De helft van de mensen die in 2014 die status kregen, woont vandaag in Vlaanderen. Bij de vluchtelingen die vorig jaar erkend zijn, is dat zes op de tien. Er moet gezegd dat vandaag ook een grotere groep dan vroeger op het moment van de officiële erkenning in Vlaanderen woont, 54 tegenover 43 procent.
Dat is niet de keuze van die mensen zelf. Die moeten - zolang hun asielaanvraag loopt en ze nog niet weten of ze mogen blijven als vluchteling - wonen waar de overheid zegt. Pas als ze de vluchtelingenstatus hebben, kunnen ze gaan wonen waar ze willen.
Die vrije keuze leidt naar Vlaanderen, en ook naar Brussel. Wie al in Vlaanderen woonde, blijft er. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de hoofdstad. Minder dan de helft blijft echter in Wallonië en verhuist, met een voorkeur voor Vlaanderen boven Brussel.
Stad
De migratie verloopt van platteland naar stad. Dat is logisch omdat voor de nieuwkomers daar de kans op jobs en succes het grootst is. Een andere reden voor de trek naar de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel is dat vluchtelingen er kunnen opgaan in bestaande gemeenschappen en netwerken van mensen met dezelfde nationaliteit of roots.
Tussen 2014 en 2019 kregen 2.299 inwoners van Gent en Antwerpen de vluchtelingenstatus. Begin 2019 bleek dat in die steden nog eens 6.649 vluchtelingen daarbovenop woonden. In Brussel ging het om een nettosurplus van 3.852 mensen. Ook de Vlaamse centrumsteden zijn erg populair (+4.743).
Bijna zes op de tien vluchtelingen die eind januari in België verbleven, woonden in een van de dertien Vlaamse centrumsteden. De steden met de grootste netto-instroom zijn Antwerpen (van 1.765 mensen naar 7.020 vandaag), Oostende (319 naar 1.268), Leuven (205 naar 1.491) en Hasselt (113 naar 504). Ook naar Blankenberge (van 8 naar 104), Aarschot (9 naar 110), Zottegem (25 naar 97) en Oudenaarde (41 naar 152) is de extra influx groot. Vooral jonge mannen tussen 18 en 34 trekken naar de Vlaamse steden. Gezinnen met kinderen en vrouwen wonen bovengemiddeld in Brussel en Wallonië.
De Waalse gemeente Martelange telt het hoogste aantal vluchtelingen per 1.000 inwoners (23). Al geeft dat cijfer met 48 vluchtelingen op 1.820 inwoners een vertekend beeld. Niet toevallig wordt de rest van de top tien opgevuld door vooral Brusselse gemeenten als Sint-Joost (18) - de grootste meltingpot van het land op een vierkante kilometer, Anderlecht (16), Schaarbeek (15) en Molenbeek (15). Antwerpen sluit de top tien (15).
De nationaliteit van vluchtelingen blijkt een deel van de verklaring voor hun woonplaats in België. Opvallend is dat Syriërs, de grootste groep vluchtelingen in ons land, meer dan gemiddeld in Brussel wonen. Bijna een op de drie van de 17.500 Syriërs die de voorbije vijf jaar de vluchtelingenstatus kregen, woont in de hoofdstad. Van de totale groep vluchtelingen die in die periode ons land binnenkwam (51.000), woont een op de vijf in Brussel.
Ruim negen op de tien vluchtelingen komen uit slechts 20 landen. De grootste groepen zijn - na de Syriërs - de Afghanen, Irakezen, Somaliërs en Eritreeërs. Die nationaliteiten wonen dan weer bovengemiddeld in Antwerpen, Gent en de Vlaamse centrumsteden. De Chinezen vormen een kleine groep vluchtelingen (200), maar het is erg opvallend dat de helft van hen in Antwerpen en Gent woont.
Nog eens een derde woont in Brussel. Een andere interessante groep zijn vluchtelingen uit El Salvador. Dat is een snelle stijger in de landenlijst met de meeste asielaanvragen. Zes op de tien Salvadoranen blijken zich na hun erkenning als vluchteling in Brussel te vestigen.
Ruim een op de drie Albanezen gaat dan weer in Wallonië wonen. Bij Congolezen is dat zelfs de helft, net als bij Burundezen, Rwandezen en Kameroeners. De verklaring is dat die mensen uit landen komen waar Frans door het koloniale verleden de eerste of tweede taal is. Turken vestigen zich zo’n beetje overal.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU