Advertentie

Vlaanderen vraagt financiële arm PMV groener te investeren

Vlaams minister van Economie Jo Brouns.

In een nieuwe beheersovereenkomst vraagt de Vlaamse regering haar financiële arm PMV nog meer in te zetten op de klimaat- en energietransitie. De CEO kan voortaan ook in het Vlaams Parlement opgevorderd worden om meer transparantie te bieden.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) investeert jaarlijks 150 à 200 miljoen euro. Dat doet de publieke speler in bedrijven die de private investeringsmarkt onvoldoende bedient door een te hoog risico en op vraag van de Vlaamse regering, zijn enige aandeelhouder, in projecten met een maatschappelijk belang. Bekend zijn investeringen in de waterzuiveraar Ekopak en de speedpedelecs van Aska, of een waarborg voor bankkredieten voor het noodlijdende Inno.

De regering raakte het vrijdag eens over de nieuwe beheersovereenkomst, waarin ze de strategische lijnen uitzet voor de komende vijf jaar. 'We leggen resoluut de nadruk op de rol die PMV moet spelen om het economisch weefsel te verduurzamen in de klimaat- en energietransitie', zegt minister van Economie Jo Brouns (CD&V).

Advertentie

PMV omarmt de grotere focus op duurzaamheid. 'De voorbije jaren investeerden we al enorm veel in zulke projecten', legt CEO Michel Casselman uit. 'We staken geld in zonnepanelen- en windparken, toen nog onduidelijk was of de technologie rendabel was. We zijn ook volop bezig met waterstofinfrastructuur.'

Transparantie

Nieuw is dat de CEO van PMV opgevorderd kan worden in het Vlaams Parlement voor toelichting. Onder meer Open VLD-Parlementslid Maurits Vande Reyde vindt dat PMV niet transparant genoeg is over zijn investeringen, terwijl het die voor een stuk met belastinggeld doet. Volledige transparantie zal het nooit kunnen bieden, omdat bepaalde investeringen vertrouwelijk zijn.

Over het algemeen is Brouns tevreden over de werking van PMV. Een evaluatie door een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeert dat PMV goed functioneert, terwijl zijn investeringen in meerdere segmenten een veelvoud aan privaat kapitaal opleveren.

PMV toont dat het vaak slimmer is kapitaal te verschaffen dan subsidies uit te delen.

Robrecht Bothuyne
Vlaams Parlementslid (CD&V)

Advertentie

VDAB en De Lijn

'PMV heeft met zijn trackrecord bewezen dat het ons vertrouwen waard is. Het toont dat het vaak slimmer is kapitaal te verschaffen dan subsidies uit te delen', zegt Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), voorzitter van de commissie-Economie. De geluiden over PMV contrasteren met die over andere verzelfstandigde agentschappen als De Lijn en VDAB, die veel kritiek krijgen uit de regering.

Ook financieel gaat het PMV voor de wind. Vorig jaar boekte het een bijna-recordwinst van 67,7 miljoen euro, een bedrag dat geherinvesteerd wordt in de economie. De evaluatie waarschuwt dat in de hang naar meer maatschappelijke impact zoals de regering vraagt de return-on-investment niet uit het oog verloren mag worden. 'In de eerste plaats moeten we maken dat voor elke euro die we investeren er meer dan één terugkomt. Zo tonen we aan de private markt dat dit type dossiers ook loont', zegt Casselman.

Advertentie
Gesponsorde inhoud