Advertentie

Vlaanderen bant aardgas jaar vroeger uit nieuwbouw

©Wouter Van Vooren

Vlaanderen wil het verbod op aardgasaansluitingen al in 2025 - een jaar vroeger dan voorzien - invoeren. Ook de overgangsfase voor hybridewarmtepompen gaat op de schop.

In haar klimaatakkoord van november 2021 besliste de Vlaamse regering om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken te stimuleren. Een stookolieketel mag al vanaf 2022 niet meer in nieuwbouw.

Er was ook afgesproken vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer toe te laten bij nieuwbouw. De oorlog in Oekraïne heeft de discussie over de afhankelijkheid van aardgas aangewakkerd. Om die afhankelijkheid versneld af te bouwen, wil Vlaanderen de uitfasering van aardgas versnellen.

Advertentie

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD gaven woensdag in de commissie Energie groen licht aan het voorstel om op te schuiven van 2026 naar 2025. 'Zo wordt een realistische versnelde stap naar het afbouwen van fossiele brandstoffen gezet', klinkt het.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Warmtepompen

Tegelijk is het de bedoeling bij nieuwbouwwoningen de geplande overgangsfase met hybridewarmtepompen te schrappen. Oorspronkelijk was het de bedoeling vanaf 2023 bij nieuwbouw een (hybride)warmtepomp te verplichten. Zo'n hybride warmtepomp, die deels op elektriciteit en gas werkt, werd lange tijd gezien als een ideale overgangstechnologie ter vervanging van de klassieke gascondensatieketel.

Maar er gaan al langer stemmen op om  - zeker voor nieuwbouw  - die overgangsfase over te slaan en meteen te kiezen voor volledig elektrische warmtepompen. Het is de bedoeling is dat dat soort warmtepompen de norm wordt bij nieuwbouw vanaf 2025.

Advertentie
Advertentie
De speech van Donald Trump werd ook op de beursvloeren gevolgd.
Markten Live
De hoger dan verwachte tarieven die president Donald Trump woensdagavond bekendmaakte, doen beleggers massaal de verkoopknop induwen. Het goud klimt naar een record.

In het nieuws

Alle artikels meer
Filip Verhaeghe (midden), oprichter van Sol.One, ontwierp met zijn team de Saboteur, een drone die bewapend kan worden met een 70mm-raket.
Vlaamse kmo Sol.One: ‘Met defensiefonds kunnen we productie bewapende drones opstarten’
De regering-Diependaele werkt aan een Vlaams defensiefonds. Voor de Brugse kmo Sol.One zou de publieke financiering een wereld van verschil maken. ‘Onze bewapende drone is klaar, er is interesse bij Defensie. Het enige wat ontbreekt, is kapitaal om de productie op te starten.’
Gesponsorde inhoud