Advertentie

Meer controle op stapel voor TMVW

De intercommunale watermaatschappij TMVW valt binnenkort onder Vlaamse bevoegdheid en zal dus ook moeten voldoen aan de strengere Vlaamse regels.

De verschillende overheden van ons land hebben gisteren een akkoord bereikt over de intergewestelijke intercommunales. Dat zijn intercommunales die in verschillende gewesten opereren, waardoor ze tot nu toe buiten de gewestelijke controle vielen. Binnenkort zullen ze onder het toezicht vallen van het gewest waar zij het meeste aandeelhouders hebben. Concreet zullen bijvoorbeeld Sibelga en de intercommunale watermaatschappij TMVW onder Vlaams toezicht vallen.

De strengere regels stonden al in de steigers voor afgelopen weekend. Toen bleek uit onderzoek van De Tijd dat tientallen Vlaamse steden en gemeenten een beroep doen op de intercommunale watermaatschappij TMVW voor diensten die niets met watervoorziening te maken hebben. Tussen 2008 en 2013 werden zo voor 736 miljoen euro aan investeringen in onder meer zwembaden, sporthallen en wegenwerken op de schouders van de watermaatschappij geladen. Een van de oorzaken van die ongebreidelde groei is het feit dat TMVW ook in het Waals Gewest actief is. Door dat ‘Belgische’ ontsnapte TMVW deels aan de Vlaamse regelgeving.

Advertentie

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) ziet in de eerste plaats een mogelijk probleem in de opdracht van TMVW. Dat zei hij gisteren in het Vlaams Parlement. ‘Mijn aanvoelen is dat de intercommunale opdrachthoudende en dienstverlenende activiteiten vermengt. Dat kan niet met ons decreet. Dat creëert ook een groot risico op onduidelijkheid over de financiering: wat wordt waarmee betaald?’ Concreet kan dat betekenen dat TMVW in de toekomst niet meer op verzoek van een stad in een voetbalstadion kan investeren, om vervolgens op te treden als verhuurder van een van die ruimtes aan diezelfde stad, zoals in Gent gebeurde.

Daarnaast zal TMVW mogelijk haar verloningsbeleid moeten aanpassen. De intercommunale schroefde dat al stevig terug op een algemene vergadering in juli, maar de Vlaamse regels bepalen dat de maandelijkse zitpenningen van de TMVW-mandatarissen niet die van de mandatarissen van haar grootste aandeelhouder, Gent, mogen overstijgen. Een gemeenteraadslid in Gent ontvangt 1.240 euro presentiegeld voor tien gemeenteraden per jaar, wat meteen het toekomstige verloningsplafond van TMVW’ers wordt. De voorzitter van TMVW, de Gentse burgemeester Daniël Termont, strijkt per maand 785,94 euro op plus een presentievergoeding van 197,08 euro, bleek gisteren uit een intern TMVW-document. Het jaarverslag van de intercommunale bevat geen informatie over verloning.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud