Advertentie

Verkiezingen 2024: spanning over Sophie Wilmès te snijden bij MR

Na het afhaken van Charles Michel (links) wil Sophie Wilmès de Europese lijst trekken, ook al wil MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez haar als Brusselse lijsttrekker uitspelen. ©EPA

De verwachting is dat de Mouvement Réformateur donderdag knopen doorhakt over de rol van stemmenkanon Sophie Wilmès bij de verkiezingen van 9 juni. Pas dan kan de puzzel met de Brusselse lijsten in elkaar vallen.

Sophie Wilmès zal de Europese lijst van de MR trekken, valt in liberale kringen te horen en staat woensdag te lezen in de Franstalige kranten van Sudinfo. Dat die beslissing al zou zijn genomen, wordt echter ten stelligste ontkend op het hoofdkwartier van de Franstalige liberalen. Nog altijd leeft de hoop dat Wilmès de Brusselse Kamerlijst wil trekken.

De essentie
  • Het blijft wachten op de Brusselse lijsten van de Franstalige liberalen.
  • Als trainer wil Georges-Louis Bouchez de beste ploegopstelling om op 9 juni de match te winnen, maar zijn sterspeler Sophie Wilmès wil niet meedoen.
  • Na het afhaken van Charles Michel heeft Wilmès haar zinnen gezet op het Europees lijsttrekkerschap, terwijl dat de partij weinig of niets zal bijbrengen.
Advertentie

Als trainer wil Bouchez de beste ploegopstelling om op 9 juni de match te winnen. Na het afhaken van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft sterkhouder Wilmès echter haar zinnen gezet op het Europese lijsttrekkerschap, terwijl dat de partij weinig of niets zal bijbrengen. De MR kan rekenen op twee zetels in het Europees Parlement en Wilmès is daar niet voor nodig. En zelfs al kan ze een derde zetel in het Europees Parlement binnenslepen, daar zit de partij niet op te wachten.

Brussel staat centraal in de strategie van Bouchez. Als de Franstalige liberalen er in de Brusselse regering bij zijn, is dat meteen een breekijzer om ook in de Waalse en de federale regering een plaats te veroveren. Vandaar ook dat Bouchez eerder al besliste om Hadja Lahbib, die hij bombardeerde tot minister van Buitenlandse Zaken na het vertrek van Wilmès, uit te spelen als de nummer twee op de Brusselse gewestlijst, die getrokken zou worden door David Leisterh.

Als de Franstalige liberalen er in de Brusselse regering bij zijn, is dat meteen een breekijzer om ook in de Waalse en de federale regering een plaats te veroveren.

Wilmès zou dan lijsttrekker worden voor de Kamer in Brussel, waar haar populariteit de partij vier en misschien zelfs vijf zetels moet opleveren. Op die Kamerlijst is de vierde plaats voor Alexia Bertrand, die overstapte van de MR naar Open VLD om staatssecretaris voor Begroting te worden in opvolging van Eva de Bleeker. Met vereende liberale krachten in Brussel zijn vier of vijf zetels in de Kamer binnen handbereik.

Maar Wilmès denkt daar anders over. Zij denkt haar populariteit optimaal te kunnen verzilveren als Europees lijsttrekker, want dan kunnen niet alleen de Brusselaars, maar ook de Walen voor haar stemmen. Het verzet van Bouchez daartegen wordt afgedaan als de vrees van de voorzitter dat Wilmès met een electorale monsterscore zijn kans om premier te worden zou hypothekeren.

Streep door de rekening

Als Wilmès doorzet en de Europese lijst trekt, dan is dat een serieuze streep door de rekening van Bouchez. Niet het minst omdat het chaos veroorzaakt bij de lijstvorming in Brussel. Want wie moet dan de Kamerlijst trekken? Hadja Lahbib lijkt het meest voor de hand te liggen, maar dan verzwakt Bouchez wel de lijst voor het Brussels Gewest, die cruciaal is in de strategie om in de Brusselse regering te geraken.

Advertentie

Tegelijk laat Bertrand verstaan dat zij dan een prominentere plaats moet krijgen dan de vierde. Anders dreigt ze met een eigen lijst in Brussel op te komen, en dat zou de MR pijn doen. Toch lijkt er niet meer in te zitten dan een vierde plaats voor Bertrand en Open VLD.

Bouchez vraagt daar in ruil ook een samen uit, samen thuis-deal voor met de Vlaamse liberalen, als een extra verzekering dat de Franstalige liberalen er toch bij zijn in Brussel en in de volgende federale regering. Zo'n deal kan de MR wel in een lastig parket brengen als de Vlaamse liberalen na een verkiezingsopdoffer zouden beslissen om voor een oppositiekuur te kiezen. Dan is de zetel voor Bertrand helemaal een verloren zetel voor de MR.

Advertentie
Gesponsorde inhoud