Advertentie

Extra munitie voor Tommelein in Facebook-onderzoek

Facebook schendt de Europese privacyregels, stelt een rapport van de KU Leuven. ©Reuters

Het onderzoek naar het privacybeleid van Facebook schakelt een versnelling hoger. Volgens een nieuw rapport van de KU Leuven schendt het sociaal netwerk enkele belangrijke Europese privacyregels. Het rapport wordt een cruciaal instrument voor de inbreukenlijst die op Europees niveau wordt opgesteld.

Op 30 januari voerde Facebook een reeks nieuwe gebruiksvoorwaarden in. In de nieuwe voorwaarden expliciteerde het sociale netwerk grotendeels een aantal reeds bestaande praktijken. De wijzigingen kwam Facebook te staan op een storm van kritiek. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) vroeg en kreeg een gesprek met enkele verantwoordelijken van Facebook. 

Op vraag van het kabinet-Tommelein en de Privacycommissie onderzocht het Interdisciplinair Centrum voor Recht en ICT, een onderdeel van de KU Leuven, ook in hoeverre de nieuwe gebruiksvoorwaarden strijdig zijn met de Europese privacyregels. 

Advertentie

Vernietigend rapport

Het rapport is op bepaalde punten vernietigend. De onderzoekers erkennen  dat Facebook met de nieuwe voorwaarden 'een stap vooruit zet', omdat bepaalde 'praktijken onder de aandacht worden gebracht'. Er is meer transparantie. Maar Facebook communiceert de voorwaarden wel op een manier die 'te algemeen en te abstract' is en zelfs ronduit 'hypothetisch en vaag'. 'Facebook geeft zijn gebruikers een vals gevoel van controle door voorwaarden gepresenteerd in een vlot taaltje', aldus hoofdonderzoeker Brendan Van Alsenoy. 'Eigenlijk word je misleid'

Facebook geeft zijn gebruikers een vals gevoel van controle door voorwaarden gepresenteerd in een vlot taaltje

Brendan Van Alsenoy
Hoofdonderzoeker KU Leuven

Een aantal praktijken die Facebook hanteert, zijn bovendien flagrant in strijd met de Europese privacyregels. Zo moet een gebruiker toestemming geven voor het gebruiken van zijn gegevens. Dat moet op een 'vrije', 'specifieke', 'geïnformeerde' en 'ondubbelzinnige' wijze. Facebook houdt zich daar niet aan, want de voorwaarden zijn niet duidelijk gedefinieerd. Zo specifieert het sociaal netwerk niet wie de gegevens zal gebruiken en met welk doel. Gebruikers zijn ook geïntimideerd door Facebook's dominante positie. 'Facebook speelt teveel 'take-it-or-leave-it', stelt Van Alsenoy. 

Ook met enkele andere praktijken gaat het sociale netwerk over de schreef. Bij de 'sponsored stories' - waar een foto van een gebruiker gekoppeld wordt aan een product of dienst die hij leuk vindt - bestaat geen mogelijkheid om die uit te schakelen. Volgens de Europese privacyregels moet een gebruiker nochtans altijd zijn toestemming  geven - of die alleszins kunnen intrekken. Tot slot pakt Facebook ook het verzamelen van locatiegegevens fout aan, stelt de studie. Als je de locatieverzameling toelaat, geldt die voor de hele app en niet voor een bepaalde toepassing. Facebook specifieert ook niet of die actie in de tijd beperkt is. 

Werkinstrument

Het rapport wordt een belangrijk werkinstrument in het onderzoek naar het privacybeleid van het sociale netwerk. Maandag en donderdag buigt een Europese werkgroep, met onder meer de Belgische, Nederlandse en Duitse privacycommissie, zich over een inbreukenlijst van het sociale netwerk. Het rapport zal daarbij een belangrijke rol spelen. Is de inbreukenlijst af, dan komt er een nieuw onderhoud met Facebook, klinkt het op het kabinet-Tommelein. 

Het KU Leuven-rapport zal evenwel niet het enige instrument zijn voor het onderzoek. De privacycommissie zal zich ook baseren op de antwoorden die Facebook Ierland maandag gaf op een vragenlijst van de privacywaakhond. Die antwoorden zijn 'te juridisch' om nu al uitsluitsel te geven, klinkt het bij de privacycommissie.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud