Leningen almaar vaker voor duurzame woonprojecten
De groenekredietenportefeuille van BNP Paribas Fortis groeit dubbel zo snel als de rest van de hypotheekleningenportefeuille. Bij Belfius is één renovatielening op de twee een 'groene' lening.
Wie een hypothecaire lening aangaat, hecht almaar meer belang aan de duurzaamheid en de energiezuinigheid van zijn woonproject. ‘Vandaag zijn vier op de tien toegekende kredieten voor nieuwbouw of renovatie bestemd’, zegt Tim Spellemans, verantwoordelijke hypothecaire leningen bij BNP Paribas Fortis.
Het aantal toegestane renovatiekredieten steeg jaar op jaar met ruim een kwart. ‘Ook bij consumentenkredieten is er oog voor de milieuproblematiek en energiezuinige investeringen. Een derde van de renovatieleningen is een groene lening om energiebesparingen uit te voeren.’
De groenekredietenportefeuille van BNP Paribas Fortis is goed voor 3,75 miljard euro, een toename met 4 procent jaar op jaar. Daarmee groeit ze dubbel zo snel als de rest van de hypotheekleningenportefeuille.
‘Er lijkt een vloedgolf aan interesse voor duurzaamheid op gang te zijn gekomen. We verwachten dan ook een toename van de kredieten om de ecologische voetafdruk van het vastgoedpark te verkleinen’, klinkt bij BNP Paribas Fortis.
Vandaag zijn vier op de tien toegekende kredieten voor nieuwbouw of renovatie bestemd.
Om de transitie naar duurzaamheid mee te begeleiden koppelt de bank-verzekeraar de rentevoet van een hypotheeklening aan de duurzaamheid van de woning. Een nieuwe tariefvermindering geeft de ontlener automatisch een korting van 10 basispunten als de energieprestatie niet hoger is dan 150 kWh per vierkante meter per jaar. Dat wordt beoordeeld op basis van het energieprestatiecertificaat.
Renovatieleningen
Bij Belfuis is er een analoge evolutie merkbaar. Vorig jaar was een renovatielening op twee een 'groene' lening, bedoeld om het huis of appartement veiliger en/of energiezuiniger te maken. Dat is een stijging met 34 procent tegenover 2019 en zes maal meer dan vijf jaar geleden. Het gemiddeld ontleend bedrag voor een groene renovatielening was 11.423 euro voor een gemiddelde looptijd van 73 maanden, tegenover 17.492 euro en een gemiddelde looptijd van 87 maanden voor een gewone renovatielening.
Belfius verlaagt vanaf begin maart de rentevoet voor groene leningen: naar 1,25 procent, ongeacht het bedrag en de looptijd.
Gemiddelde lening
Uit de jaarlijkse analyse van de cijfers van BNP Paribas Fortis - marktleider voor hypotheciare kredieten - blijkt dat we vorig jaar gemiddeld 175.800 euro leenden op 223 maanden, goed voor een maandelijkse aflossing van 823 euro. ‘Door de daling van de rentevoeten komt de maandelijkse aflossing iets lager uit dan een jaar eerder’, zegt Spellemans.
Met een gemiddelde lening van 266.200 wordt beduidend meer geleend voor een aankoop in combinatie met renovatie dan voor een nieuwbouw (230.200 euro) of een gewone aankoop (211.200 euro). Het gemiddelde renovatiekrediet bedraagt 72.100 euro.
Door de aanhoudend lage rentevoeten kiezen negen op de tien ontleners voor een vaste rentevoet.
Minder millennials en meer babyboomers
De vastgoedmarkt werd vorig jaar gedomineerd door de coronacrisis en de strengere regels van de Nationale Bank voor de verhouding tussen het bedrag dat kredietnemers kunnen lenen en de waarde van het vastgoed.
De voornaamste ‘slachtoffers’ leken de kredietnemers jonger dan dertig te zijn. Het aandeel van de verstrekte kredieten aan die doelgroep daalde bij BNP Paribas Fortis met 30 procent. ‘We verwachten dat die daling tijdelijk is. Veel jongeren hebben eind 2019 versneld gekocht wegens de afschaffing van de Vlaamse woonbonus. Door de strengere normen van de Nationale Bank moeten ze misschien langer wachten om hun eigen inbreng te hebben, maar de regels voorzien wel in toleranties voor een eerste aankoop’, zegt Spellemans.
De lage rente deed de babyboomers dan weer vaker lenen. Het aandeel van de 55-plussers nam met 12 procent toe. Ze lenen op gemiddeld iets minder dan tien jaar en betalen ongeveer de helft van de aankoop met eigen middelen.
Ook het aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen die hun vastgoeddroom waarmaken stijgt: + 7 procent.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU