Advertentie

Het alfa en omega van de beursdag

(tijd) Maandag domineerde Interbrew op Euronext Brussel de beurshandel van begin tot einde, gisteren nam Omega Pharma de rol over. De geneesmiddelenverdeler kwam voorbeurs met traditioneel sterke resultaten, en kruidde die met de al even traditionele overname. Elders op de continumarkt was de handel mat. Indexzwaargewichten Dexia en Fortis stuurden de Bel20 0,3 procent lager naar 2.921,81.

Over het label 'aandeel van de dag' kon er dinsdag weinig discussie bestaan. Omega Pharma mocht na een klim van 5,4 procent naar 48,80 euro een nieuw record bijschrijven, een rariteit in het huidige kwakkelende beursklimaat. De stijging kwam er bij een stevige omzet van 277.000 stuks, ongeveer zes keer zoveel als het gemiddelde dagvolume. 'Omega Pharma is samen met pakweg Creyf's en Mobistar een van de weinige aandelen buiten de Bel20 waar ook buitenlandse beleggers veel interesse voor tonen', verklaarde een handelaar die drukke handel.

De oorzaak van al dit fraais lag in voorstelling van de kwartaalresultaten dinsdag voorbeurs, die voor Omega Pharma uitdraaiden op de zoveelste goednieuwsshow sinds de beursgang in juni 1998. De geneesmiddelenverdeler slaagde erin de verwachtingen ruim in te lossen, en kruidde de cijfers met een nieuwe overname. Het bedrijf betaalt 12 miljoen euro, exact één keer de jaaromzet, voor zijn voornaamste binnenlandse rivaal, Mooss Pharma.

Advertentie

Door die overname verhoogt het bedrijf de prognose voor de winst per aandeel dit jaar van 1,55 naar 1,60 euro, die voor 2002 gaat van 2,50 naar 2,70 euro. Delta Lloyd Securities trok na de resultaten het advies voor Omega Pharma op van 'houden' naar 'bijkopen', KBC Securities handhaafde zijn 'kopen'-aanbeveling.

Binnen de Bel20 was Colruyt de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent tot 45,95 euro. Hier verwezen handelaars naar de overname van het Bretoense BLIN. De overname is op zich erg klein, maar bevestigt nog eens de ambities van Colruyt bij de zuiderburen. Ripotot, de supermarktketen van Colruyt in Frankrijk, raakt moeilijk van de grond en de aandacht verschuift nu naar de zogenaamde 'food service'. Vorig jaar nam Colruyt in Zuid-Frankrijk Doumenge over, de grootste onafhankelijke toeleverancier van 'collectiviteiten' (bedrijfs- en legerkantines, ziekenhuiskeukens en dergelijke). Bank De Maertelaere handhaafde zijn 'kopen'-advies voor Colruyt, en hanteert een koersdoel van 54 euro.

De grootste daler in de index was elektronicagroep Barco, die na de klim op maandag 2,9 procent moest inleveren tot 45,81 euro. De grootste negatieve druk op de Bel20 kwam echter van de financiële sector. Dexia liet 1,4 procent liggen tot 17,75 euro, bij Fortis B ging er 0,9 procent af tot 29,81 euro. Fortis slaagt er maar niet de weerbarstige grens van 30 euro achter zich te laten. Het aandeel bereikte dit koerspeil voor het eerst in maart 1998, dus nog voor het eurotijdperk én nog voor de bewogen overname van Generale Bank in juni 1998.

Brouwer Interbrew kwam op adem na de afstraffing die maandag volgde op de dure overname van het Duitse Beck en steeg 0,2 procent tot 28,55 euro. ING Barings zei dinsdag te vrezen dat Interbrew ook bij volgende overnames (te) veel geld zal bieden, en verlaagde het advies voor Interbrew van 'kopen' naar 'houden'.

Buiten de Bel20 verstevigde IPTE bij een redelijke omzet van 23.655 stuks nog iets beter dan Omega Pharma met een herstel van 6,3 procent tot 6,70 euro. KBC Securities bleef na de publicatie van de halfjaarcijfers bij zijn 'bijkopen'-advies voor de Limburgse automatiseringsgroep. Het beurshuis toonde zich tevreden over de iets beter dan verwachte winstmarges, minder positief was echter de halvering van het orderboekje in vergelijking met het eerste kwartaal van 2001.

Het beursblad De Belegger nam Sioen gisteren terug op in de koopselectie en bestempelt de textielgroep tegen een verwachte koers-winstverhouding van 11 als koopwaardig. Voor Sioen, volledig uit de gratie na de publicatie van tegenvallende jaarcijfers eind maart, was dit goed voor een remonte van 2,7 procent tot 13,50 euro.

Advertentie

Voor Systemat lijkt de koersexplosie van vrijdag nog maar een vage herinnering. Het informatica-aandeel brokkelde opnieuw 5,2 procent af tot 9,48 euro. KVS

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De slimme bril die Meta samen met Ray-Ban ontwikkelde, groeide enigszins verrassend uit tot een hit.
Meta gaat displays inbouwen in slimme Ray-Ban-brillen
Meta, de Amerikaanse Facebook-moeder, wil de 'slimme brillen' die het samen met Ray-Ban ontwikkelt vanaf volgend jaar uitrusten met displays die eenvoudige tekstberichten en foto's kunnen tonen.
Gesponsorde inhoud