Advertentie

Bel20-index liet afgelopen vijf jaar Nasdaq Composite achter zich

Als we het begin van de technologiegekte laten samenvallen met de start van de Easi-index, de beursgraadmeter van technologiebeurs Easdaq die in november 1996 het levenslicht zag, komt Belgiës nationale beursbarometer erg goed uit de strijd. De Bel20 tekende een winst op van 50,6 procent. De Nasdaq Composite Index trok in dezelfde periode 45,6 procent hoger. De Easi-index, intussen omgedoopt tot de Nasdaq Europe Composite Index, leverde een licht negatief rendement op.

Bovendien keerden de ondernemingen uit de Bel20 een relatief groot dividend uit, in tegenstelling tot de meeste technologiebedrijven, die ervoor kiezen geen deel van de winst aan de aandeelhouders te betalen. De Dow Jones Industrial Index doet het met een klim van 58,2 procent iets beter dan de Bel20.

De Belgische beurs beleefde haar gloriejaar in 1998. De Bel20 haalde op 20 juli 1998 een record van 3.632 punten, een peil dat sindsdien niet meer werd bereikt. De index sloot het beursjaar bijna de helft hoger af. Ook 1997 en 1996 waren gouden beursjaren in Brussel, met winsten van respectievelijk 28 en 22 procent. De Belgische aandelen profiteerden van de wereldwijde economische expansie, de forse daling van de langetermijnrente, en vooral van de overname- en fusiekoorts, waardoor heel wat Belgische aandelen van het terrein verdwenen. Voor bedrijven als Generale Bank, Royale Belge, BBL, of Petrofina werden forse overnamepremies betaald.

Advertentie

In 1999 kwam de kentering. De beurs van Brussel verloor haar primusrol en werd met een verlies van bijna 5 procent naar de onderkant van het wereldwijde beurspeloton gekatapulteerd. De oorzaken waren achteraf makkelijk vast te stellen: de Belgische belegger trok door de introductie van de euro en het wegvallen van het wisselkoersrisico naar andere markten, terwijl de buitenlandse investeerders de Belgische beurs te klein vonden. Bovendien steeg de langetermijnrente van een dieptepunt van 3,86 procent in januari tot bijna 6 procent in oktober 1998. Voor de met financiële aandelen volgestouwde Bel20 was dat nefast. Maar bovenal miste de Bel20 een flinke dosis telecom- en technologiebedrijven, waarvoor elders in de wereld steeds hogere sommen werden betaald. Ook de daling met 10 procent voor de Bel20 vorig jaar was aan deze factor toe te schrijven, al was de technologiezeepbel in de tweede jaarhelft al hevig uit elkaar aan het spatten. De Belgische technologiebeleggers beleefden hun persoonlijke nachtmerries met aandelen als Lernout & Hauspie, Real Software of Xeikon.

Dit jaar verloor de Bel20 9 procent van zijn waarde. Toch is die terugval klein bier in vergelijking met het verlies van 24 procent voor de Nasdaq Composite, de 20 procent van de Franse CAC40, of de 57 procent van Nasdaq Europe. Beleggers die al lang op de beurs actief zijn, trekken zich van die schommelingen niet te veel aan. Zij weten dat magere jaren de vette afwisselen.

SM

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud