Een koekje van eigen deeg
Wat bezielt Oekraïne om Rusland binnen te vallen? Met het grondoffensief heeft Kiev alvast president Vladimir Poetin in zijn hemd gezet. Maar de overwinning is nog veraf.
Het is alle hens aan dek in het zuidwesten van Rusland. Sinds duizenden Oekraïense soldaten daar begin vorige week de grens overstaken voor een verrassingsoffensief zijn al 180.000 inwoners geëvacueerd. Elke dag komen er daar nog eens tienduizenden bij, waarschuwde maandag de gouverneur van de regio Koersk, Aleksej Smirnov. De Oekraïners rukten tientallen kilometers op en hebben al zeker 28 dorpen in handen.
Ondanks de snelle opmars is het niet meteen duidelijk wat Oekraïne motiveert om Rusland binnen te vallen. In de eerste dagen hielden de Oekraïense leiders de kaken stevig op elkaar en weigerden ze elke commentaar. Zaterdagavond verwees president Volodymyr Zelensky voor het eerst rechtstreeks naar de operatie waarmee hij 'de oorlog verplaatst heeft naar het terrein van de agressor'.
De invasie is alvast een blamage voor het Russische regime dat zich, na de recente successen aan het front in Oost-Oekraïne, onklopbaar achtte. Voor de tweede keer in iets meer dan een jaar lijdt president Vladimir Poetin gezichtsverlies. In juni 2023 had hij af te rekenen met de muiterij van het huurlingenleger Wagner, dat haast tot voor de poorten van het Kremlin oprukte. En nu stond zijn leger aan de grens machteloos tegenover de Oekraïners.
Poetin past de invasie in zijn oude verhaal dat Oekraïne als westerse marionet een existentiële bedreiging vormt voor Rusland.
Het is raden naar de motieven van Zelensky om de grens met Rusland over te steken. Wil hij Russische troepen weglokken van het front? Probeert hij zijn troepen en de bevolking een morele opkikker te bezorgen? Of is het de bedoeling een deel van het gebied te bezetten en als pasmunt te gebruiken bij vredesonderhandelingen met Moskou, zoals sommigen suggereren?
Poetin had zijn oordeel maandag al klaar: met zijn 'terroristische' operatie probeert Oekraïne 'verdeeldheid' te zaaien onder de Russische bevolking. En hij foeterde dat Zelensky in opdracht van het Westen opereert. Daarmee probeert Poetin de invasie in te passen in zijn oude verhaal dat Oekraïne als westerse marionet een existentiële bedreiging vormt voor Rusland.
Het is onduidelijk in hoeverre de westerse bondgenoten direct of indirect betrokken zijn bij het grondoffensief. Cruciaal is de vraag of het Oekraïense leger westerse wapens of materieel inzet op Russische grondgebied. Dat kan uitdraaien op een uitslaande brand in de regio. Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot van Moskou, versterkte alvast de troepenmacht aan zijn grens met Oekraïne.
Met zijn invasie speelt Zelensky hoog spel. De Oekraïners bewezen de voorbije dagen dat ze de strijd niet opgeven. Ze zijn niet te beroerd om Poetin een koekje van eigen deeg te geven. Maar het bliksemoffensief op Russische bodem mag niet doen vergeten dat de uitdaging ligt aan het front in het oosten van Oekraïne. En daar is het wachten op een echte doorbraak.
De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU