Advertentie

Daar is de tweede golf

Bart Haeck

Terwijl heel de wereld gisteren de ogen op Washington had gericht om te zien hoe Barack Obama de eed aflegde als 44ste president van de VS, en de nieuwe president het er in zijn aanvaardingstoespraak over had hoe verzwakt de economie is, sprongen wereldwijd de financiële alarmlichten weer op rood.

(tijd) - De Britse Royal Bank of Scotland verloor in Londen bijna 70 procent van haar waarde nadat ze een monsterverlies van 31 miljard euro had aangekondigd. In Denemarken kwam de regering met een tweede reddingspakket om de banken te redden. Rusland kondigde plannen aan om opnieuw geld in de banken te pompen. En in ons land verloor de financiële groep  KBC voor de derde dag op rij een vijfde van haar waarde. Het wantrouwen en de paniek zijn dermate groot dat investeerders zo snel uit de bank wilden stappen dat de koers in drie dagen tijd meer dan halveerde.

Het hoeft daarom niet te verbazen dat ook in ons land de overheid naar zwaardere middelen zoekt om de financiële crisis te bezweren. De federale regering overweegt of er een Belgische ‘bad bank’ komt, zodat de banken hun moeilijk inbaar geworden leningen naar de overheid kunnen overhevelen. De volgende dagen mag daarover een beslissing worden verwacht.

Advertentie

Een ‘bad bank’ laat toe dat de banken hun probleemkredieten kunnen doorschuiven naar de overheid. Op die manier wordt  het geïnfecteerde deel van de financiële instellingen in quarantaine gezet, en kunnen de banken weer hun energie stoppen in het gezonde deel, waardoor bedrijven en gezinnen weer leningen krijgen en op hun beurt weer verder kunnen.

Dat laatste is hard nodig, nu de financiële crisis in  een nieuwe golf over de wereldeconomie - en dus ook over België - rolt. In de eerste golf, ondertussen al bijna twee maanden geleden, pompten de overheden kapitaal in de banken. Dat nog eens doen volstaat niet langer. De slechte leningen moeten in quarantaine. Het gaat om een beproefde methode: begin jaren 90 redde men zo ook al de Scandinavische en Amerikaanse economieën.

Maar een belangrijk verschil met toen is dat het nu om veel grotere bedragen gaat. Het risico dat miljarden aan leningen niet kunnen worden geïnd verschuift in een ‘bad bank’-scenario naar de overheid. Voor een klein land met een grote overheidsschuld is dat niet vanzelfsprekend. De vraag rijst daarom hoe ver België daarin kan gaan zonder een tweede IJsland te worden. Helaas lijkt niets doen op dit moment nóg risicovoller.

Bart Haeck

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud