State of the Union | In Trumps wraakbeleid is inflatie geen prioriteit
In plaats van lagere prijzen in de supermarkt te krijgen moeten de Amerikanen die op Donald Trump gestemd hebben het stellen met de ‘Golf van Amerika’.
De onwaarschijnlijke comeback van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november werd grotendeels toegeschreven aan de stijgende kosten van het levensonderhoud en de aanhoudend hoge rentes tijdens het presidentschap van Joe Biden, waarvoor vicepresident en presidentskandidate Kamala Harris het gelag moest betalen.
Van de ‘swingkiezers’, die zowel op Harris als Trump konden stemmen, vond liefst 62 procent de economische toestand en de hoge prijzen eerder een reden om Trump te steunen, tegenover 23 procent voor Harris. Ja, ze waren al dat ‘wokegedoe’ van de Democraten beu, en er moest ook iets gedaan worden aan de grens met Mexico en het grote aantal illegale immigranten in het land, maar bovenal moest de prijs van eieren en spek in de supermarkt naar beneden.
Trump beloofde ook zoveel. ‘Als ik win, zal ik de prijzen onmiddellijk verlagen, vanaf dag een’, zei hij dikwijls tijdens de campagne. Maar na een week van hectische activiteit waarin Trump al meer dan honderd presidentiële decreten uitvaardigde, kunnen we allen vaststellen dat de beleidsprioriteiten ergens anders liggen dan bij het bestrijden van de inflatie.
- De auteur
Matthias Matthijs is hoogleraar internationale politieke economie aan de Johns Hopkins University in Washington D.C. - De kwestie
Donald Trump verleidde twijfelende kiezers vooral met zijn belofte dat hij voor lagere prijzen in de supermarkten zou zorgen. - De conclusie
Het beleid dat hij in zijn eerste dagen razendsnel voert, heeft andere prioriteiten, met schadelijke gevolgen in binnen- en buitenland.
Inflatie wordt aangewakkerd
De theatrale uitzetting van 11 miljoen illegale migranten, het beëindigen van affirmative action (positieve discriminatie) bij de federale overheid, het schrappen van transgenderrechten, het afschaffen van het automatisch burgerschap na geboorte op Amerikaanse bodem, de uitbreiding van het Amerikaans grondgebied naar Groenland en de naamsverandering van Golf van Mexico naar Golf van Amerika zijn maar een paar in het oog springende besluiten. En zoals verwacht is de leidingloze Democratische oppositie niet opgewassen tegen de halsbrekende snelheid van de regering-Trump. Ze verhult in haar permanente verontwaardiging alleen haar onmacht.
De massale uitzetting van mensen die illegaal in het land verblijven, doet veel latino bouwvakkers, fruitplukkers en keukenhulpen al thuisblijven uit schrik dat ze op het werk opgepakt worden. De krappe arbeidsmarkt en de constante dreigementen om op korte termijn handelstarieven in te voeren tegen Canada, Mexico, en China - Europa volgt wat later - zullen de inflatie alleen maar aanwakkeren.
Trumps waarschuwing aan Jerome Powell en de Federal Reserve om zo snel mogelijk de officiële rente te verlagen valt dan ook meer dan waarschijnlijk in dovemansoren, want de inflatie zal dat wellicht niet toelaten. Spijtig voor al die kiezers die op 5 november nog zo enthousiast op Trump hebben gestemd: in plaats van lagere prijzen in de supermarkt moeten ze het stellen met de Golf van Amerika.
In plaats van lagere prijzen in de supermarkt moeten de kiezers die op 5 november nog zo enthousiast op Trump hebben gestemd het stellen met de Golf van Amerika.
Vertrouwen geschaad
Twee andere uitvoerende bevelen - een in het binnenland en het andere in het buitenland - zullen nog veel diepere gevolgen hebben. Maandag kondigde het Bureau voor Management en Begroting een ingrijpende bevriezing van de federale uitgaven aan, die vooral de laagste inkomens in Amerika treft.
Programma’s zoals de sociale zekerheid en zorgverzekering voor de ouderen (Medicare) werden gespaard, maar Medicaid - de ziekteverzekering voor de 90 miljoen armste Amerikanen - en programma’s zoals Headstart, dat federaal geld vrijmaakt voor kleuterscholen in arme buurten, hadden dinsdagnamiddag geen toegang meer tot overheidsportals. Miljoenen van de kwetsbaarste Amerikanen komen daardoor serieus in de moeilijkheden. Velen van hen stemmen toch op de Democraten, gaat de politieke logica, en veel Republikeinen willen drastisch snoeien in de overheidsuitgaven.
In de chaos die volgde, moest het Witte Huis verduidelijken dat voor personen die directe steun ontvangen van de overheid niets verandert. Een dag later blokkeerde een rechter het besluit tijdelijk. Maar de schade was aangericht en het vertrouwen in die overheid verder aangetast. In haar ijver om alles rond ‘diversiteit, gelijkheid en inclusie’ op te blazen zal de nieuwe regering zeker nog veel bijkomende schade aanrichten.
Vrij spel voor China
Ook al het geld voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse steun is vorig weekend volledig stopgezet, op een paar uitzonderingen na, zoals de middelen voor Israël en Egypte. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, gaf dat bevel om te kunnen nagaan of al het geld dat Amerika ‘uitdeelt’ aan de rest van de wereld wel degelijk in het nationale belang wordt besteed.
Het besluit is een slag in het gezicht voor de duizenden Amerikaanse ambtenaren en ngo-werknemers, die voor hun job vrezen. Nog drastischer zijn de gevolgen voor honderden miljoenen mensen, van Afrika over Azië tot Oekraïne, waar het geld dagelijks wordt besteed aan aidsbestrijding, drinkbaar water, veiligheid in mijnen, schoolmaaltijden, volksgezondheid en duurzame landbouw. Al die programma’s komen op een erg wrede manier tot een plotse stilstand. In veel van die landen ligt het terrein nu wijd open voor China, dat het vacuüm kan invullen en verder aan invloed kan winnen.
Amerika was ooit het land van hoop en eindeloze mogelijkheden. ‘Geef mij je vermoeiden, je armen, je samengepakte massa’s die verlangen naar vrijheid, het ellendige afval van je overvolle kusten. Stuur deze, de daklozen, door stormen geteisterd, naar mij. Ik hef mijn lamp naast de gouden deur.’ Die zinnen uit ‘The New Colossus’, het beroemde gedicht van Emma Lazarus, staan op het Vrijheidsbeeld in New York gegraveerd. De Verenigde Staten vandaag staan ver af van dat ideaal. Het worden hier donkere tijden.
Meest gelezen
- 1 Warren Buffett stapt in gekelderd bieraandeel en verkoopt geen aandelen Apple meer
- 2 Belg verovert de wereld met BattleKart: zoals 'Mario Kart', maar dan in het echt
- 3 Amerikanen bevestigen: volgende week al vredesgesprekken met Rusland
- 4 Duitse automakers sidderen voor nieuwe Amerikaanse tarieven
- 5 Spreek met één stem en creëer één leger, vraagt Zelensky aan Europa