Bert Kruismans | Waar is dat feestje?
Na het bekijken van het tv-journaal van 1 januari vreest de Russische beer niet zozeer het Belgische leger als wel het schorriemorrie dat hem in Kuregem op een stadsguerrilla zal trakteren.
Vuurwerk tijdens oud en nieuw, u weet dat, werd ooit aangewend om de boze geesten te verjagen. Achterlijk bijgeloof, uiteraard. Dezer dagen wordt de illegale rommel vooral aangewend om politieagenten en pompiers te verjagen. Om maar te zeggen, de donkere middeleeuwen liggen ver achter ons.
De nieuwjaarsbrief, de indigestie, de winterkoopjes en de molotovcocktail, mooie tradities zijn het geworden, essentiële bestanddelen van ons nationaal erfgoed. En nu weet u meteen waarom Febiac het Autosalon steevast in januari organiseert. Zo kan de commercie tegemoetkomen aan de inwoners van Brussel en Antwerpen die zo dom waren hun auto op 31 december buiten te parkeren.
De nieuwjaarsbrief, de indigestie, de winterkoopjes en de molotovcocktail, mooie tradities zijn het geworden. Essentiële bestanddelen van ons nationaal erfgoed.
Laten we het van de zonnige kant bekijken. De kans dat de Russen in 2025 ons land binnenvallen, is miniem te noemen. Na het bekijken van het tv-journaal van 1 januari vreest de Russische beer niet zozeer het Belgische leger als wel het schorriemorrie dat hem in Kuregem op een stadsguerrilla zal trakteren. Misschien vinden ze in Moskou een invasie in België wel overbodig. Het kot staat al in brand, en wat we zelf doen, doen we beter. In Brussel alleen ging het om dertig uitgebrande auto’s. Volgens een journalist van Le Soir is dat een stabiel cijfer.
Tweede landstaal
Onze Brusselse collega’s vonden deze editie van de traditionele grabuge wel nogal pittig. Een mooi woord, grabuge. Chaos of wanorde, zo leert ons de Larousse. We zijn nooit te oud om te leren, zeker niet als het een tweede landstaal betreft.
Helaas, wat de grootste landstaal betreft, zullen onze jonge Waalse landgenoten nog even moeten wachten. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft onlangs bevolen dat het Nederlands vanaf 2027 een verplicht vak wordt in de Waalse scholen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Laurette Onkelinx (PS), die ooit de perfect tweetalige Waal als streefdoel stelde... voor 2001.
Misschien zal het ook deze keer niet lukken. Minister van Onderwijs Valérie Glatigny, zelf van de MR, merkte na de oekaze van haar partijvoorzitter fijntjes op dat er natuurlijk wel leraren moeten zijn die het Nederlands machtig zijn. Haar voorganger Caroline Désir (PS) had de verplichting al uitgesteld omdat ze op zoek was naar 175 docenten. En laat 2027 nu net een jaar zijn waarin de lerarenopleiding van drie naar vier jaar gaat en er dus nul studenten afstuderen.
Komt er nog bij dat de taalles onder dwang geen wondermiddel is. In Brussel is het Nederlands in de Franstalige scholen sinds jaar en dag verplicht. Resultaat? 8,9 procent van de Franstalige Brusselaars tussen 18 en 30 jaar beheerst de taal.
Bonjour in Vilvoorde
Vind straks dus nog maar eens een Franstalige Belg die kan functioneren als treinbegeleider. Hij moet beschikken over een elementaire kennis van het Nederlandse beroepsjargon zoals ‘goeiedag’, ‘aankomst’ en ‘vermoedelijke vertraging’, maar moet ook perfect weten waar de taalgrens loopt. U kent de anekdote van de treinbegeleider die ‘bonjour’ durfde te zeggen in Vilvoorde. De klacht bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht was een feit.
Laten we van heel België een toeristisch centrum maken. Goed voor de interne communicatie en voor ramptoeristen is er in onze grootsteden alvast een interessant aanbod.
Mijn eigen Waalse gemeente stuurde mij onlangs een brief met de mededeling dat de vuilniszakken beschikbaar waren in het gemeentehuis. Recto stond de boodschap in het Frans, verso in het Nederlands. Vertel dat niet aan de Vaste Commissie. Alhoewel, gemeenten die erkend zijn als toeristisch centrum mogen in minstens drie talen communiceren met toeristen. Vermoedelijk is mijn gemeente een toeristisch centrum en sta ik geregistreerd als toerist?
Misschien is dat de oplossing: laten we van heel België een toeristisch centrum maken. Goed voor de interne communicatie en voor ramptoeristen is er in onze grootsteden alvast een interessant aanbod.
Meest gelezen
- 1 Een keukentoestel als miljardenbusiness: hoe Thermomix zijn pijlen richt op België
- 2 Loopschoenen en fietsen aan de kant, want 2025 wordt het jaar van krachttraining: ‘Het is goed voor zowat alles’
- 3 Verplichte focus op Europa kost pensioenspaarder centen
- 4 Europa worstelt met einde tijdperk van goedkoop Russisch gas
- 5 Coolblue-CEO Pieter Zwart: ‘Duitsers zijn geen goede klantenservice gewend. Perfect nieuws voor ons’