Niet alleen IKEA en Coca-Cola moeten minimumbelasting van 15 procent betalen
In België moet een honderdtal bedrijven zich voorbereiden op de nieuwe minimumbelasting voor multinationals, de meeste al voor het boekjaar 2024. Sommige horen het in Keulen donderen.
Multinationale ondernemingen moeten vanaf volgend jaar rekening houden met nieuwe regels die de OESO - de denktank van rijke landen - heeft ontwikkeld om wereldwijd belastingontwijking en belastingoptimalisatie tegen te gaan. Het meest in het oog springt de minimumbelasting van 15 procent in elk land waar de multinationals actief zijn. Die moet vermijden dat ze hun winsten verschuiven naar landen met lagere belastingtarieven. Bedrijven mogen nog altijd zulke verschuivingen uitvoeren, alleen zullen ze er fiscaal minder tot geen voordeel meer uit halen.
De regels, bekend als BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), hebben een significante impact, die sommige bedrijven onderschatten. Het vierletterwoord doet soms zelfs geen belletje rinkelen. Voor sommige bedrijven lijken de nieuwe regels een ver-van-hun-bedshow. Ze denken dat die alleen gelden voor de IKEA’s, Coca-Cola’s of Microsofts van deze wereld. Dat is een misvatting: elke multinationale onderneming met een omzet van meer dan 750 miljoen euro valt eronder.
Europa is zelfs nog strenger. Terwijl de OESO zegt dat ondernemingen in minstens twee landen aanwezig moeten zijn, kijkt Europa alleen naar de omzet. Ook een Belgische moederentiteit met alleen Belgische dochtervennootschappen moet zich dus aan de regels houden als haar jaaromzet 750 miljoen euro overschrijdt.
Ook een Belgische moederentiteit met alleen Belgische dochtervennootschappen moet zich aan de regels houden als haar jaaromzet 750 miljoen euro overschrijdt.
Bij overnames is het extra opletten geblazen. Daar wordt de omzet van de koper en de verkoper gewoon opgeteld. Als ze samen een jaaromzet van 750 miljoen euro halen, valt de eengemaakte groep onder de OESO-regels.
In België moet een honderdtal bedrijven zich voorbereiden op het nieuwe belastingregime, de meeste al voor het boekjaar 2024. De ondernemingen moeten gedetailleerde gegevens verzamelen en complexe berekeningen maken om aan te tonen dat ze de regels naleven. Ook als ze al een belastingtarief van 15 procent betalen, ontsnappen ze niet aan de Europese verplichting. Het valt trouwens te verwachten dat er alleen maar meer rapportageverplichtingen bijkomen.
Zeker voor kleinere multinationale ondernemingen wordt dat een ingewikkelde opgave. De data die nodig zijn om de berekeningen te maken en de nieuwe fiscale aangifte in te vullen, zitten nog vaak verspreid over allerlei systemen, tools, commerciële accounts... Zulke bedrijven hebben lang niet allemaal de knowhow en de slagkracht in huis om zich eenvoudig te schikken naar de BEPS-verplichtingen.
Elke multinationale onderneming bereidt zich dus het best voor op de nieuwe belastingregels. Dat begint met na te gaan of ze al dan niet onder de regeling valt. Het in kaart brengen van de wereldwijde activiteiten en de geconsolideerde omzet is daarbij maar het startpunt. Bedrijven die onder de regels over de minimumbelasting vallen, analyseren ook maar beter of hun fiscale strategie al aangepast is.
Meest gelezen
- 1 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 2 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 3 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters
- 4 Belegger schrikt van fitnessambities Colruyt
- 5 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening