Maak vastgoedfiscaliteit eenvoudig, coherent en transparant
Het telkens weer verlagen en verhogen van btw-tarieven, registratierechten en subsidies verstoort de vastgoedmarkt alleen maar, schrijft Koen Hoste van de vastgoedmakelaar Living Stone. Hij doet een voorstel voor een coherente vastgoedfiscaliteit.
Dat wij Belgen bij de rijkste burgers ter wereld zijn, komt doordat we procentueel de meeste vastgoedbezitters tellen. Om dat niet te laten verwateren, is een evenwichtige en rechtvaardige fiscaliteit nodig, met maatregelen en belastingen die niet elke legislatuur in twijfel worden getrokken.
Het telkens weer verlagen en verhogen van btw-tarieven, registratierechten, subsidiemaatregelen… leidt vooral tot consumentenpieken. Die verstoren een evenwichtige vraag en aanbod op de markt en werken vooral prijsverhogend, tot een niveau waarbij het voordeel van de lagere tarieven wordt opgesoupeerd.
Als de tarieven niet om de haverklap wijzigen, zal de markt op termijn niet langer impulsief reageren.
Voor residentieel vastgoed pleit ik daarom voor een eenvoudige en transparante tweesporenfiscaliteit: een voor mensen die een eerste en enige woning kopen, en een gericht op mensen die een woning kopen als investering. Zeker bij een eerste aankoop mogen de aankoopkosten voor bestaande en nieuwbouwwoningen niet te ver uit elkaar liggen. De tarieven moeten ook redelijk zijn: 21 procent btw is veel te hoog voor de toch wel substantiële investeringsbedragen in vastgoed.
Dit voorstel ervaren kopers waarschijnlijk als vrij rechtvaardig:
- Eerste aankoop van een bestaande woning: 3 procent registratie en 6 procent btw op het renovatiebudget.
- Eerste aankoop van een nieuwbouwwoning: 6 procent btw.
- Vanaf tweede aankoop van een bestaande woning: 12 procent registratie, 12 procent btw op het renovatiebudget.
- Vanaf tweede aankoop van een nieuwbouwwoning: 12 procent btw.
In ruil voor die substantieel lagere aankoopkosten mogen alle subsidies en andere kostenverlagende maatregelen afgeschaft worden.
Als je deze tarieven niet om de haverklap wijzigt, zal de markt op termijn niet langer impulsief reageren. Dat biedt zowel jonge gezinnen als investeerders meer zekerheid en perspectief.
Meest gelezen
- 1 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 2 De must-reads van het weekend
- 3 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 4 Chinees gepoker met grondstoffen kan Europa zuur opbreken
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis