opinie

Geen welvaart zonder digitale inclusie

Een gebrek aan digitale basisvaardigheden treft alle lagen van de bevolking en leidt tot meer ongelijkheid in alle facetten van het samenleven. Meer dan 60 CEO's en leidinggevenden van organisaties en bedrijven als Proximus, ING en BNP Paribas Fortis roepen de nieuwe regeringen op werk te maken van digitale inclusie.

Van de Belgische bevolking tussen 16 en 74 jaar heeft 40 procent het moeilijk in de digitale maatschappij, blijkt uit cijfers van de Koning Boudewijnstichting. Het gebrek aan digitale basisvaardigheden treft alle lagen van de bevolking. Zo is 30 procent van de 16- tot 24-jarigen digitaal kwetsbaar.

Het gevolg? Meer ongelijkheid in onderwijs, werk, gezondheid... Kortom, in alle facetten van het samenleven. Digitale exclusie veroorzaakt met andere woorden sociale exclusie.

Advertentie
  • De auteurs
    DigitAll, een coalitie van intussen ruim 120 bedrijven, sociale organisaties en publieke instanties die ijveren voor een digitaal inclusieve samenleving. Onder anderen Peter Adams (ING Belgium), Michael Anseeuw (BNP Paribas Fortis), Guillaume Boutin (Proximus), Stephanie De Bruyne (itsme), Sophie Dutordoir (NMBS), Chris Peeters (Bpost) en Xavier Pichon (Orange Belgium) ondertekenden deze open brief. De volledige lijst van ondertekenaars vindt u onderaan. 
  • De kwestie
    Een gebrek aan digitale basisvaardigheden treft alle lagen van de bevolking en leidt tot meer ongelijkheid in alle facetten van het samenleven.
  • De conclusie
    De nieuwe regeerakkoorden moeten aandacht hebben voor een gecoördineerde meerjarenstrategie voor digitale inclusie, structurele financiering van bestaande initiatieven en een inclusieve totaalaanpak.
Advertentie

DigitAll, dat meer dan 120 bedrijven, sociale organisaties en overheidsinstellingen verenigt die de digitale kloof willen dichten, heeft de afgelopen jaren allerlei projecten gelanceerd om België digitaal inclusiever te maken. De overheid heeft meerdere daarvan financieel ondersteund en lag zelf aan de basis van bijkomende initiatieven.

Maar we moeten durven vast te stellen dat we ondanks die nuttige - maar gespreide, kleinschalige en vaak ongecoördineerde - projecten nog ver verwijderd zijn van een digitaal inclusieve samenleving. Om in ons opzet te slagen is nood aan een globale strategie, die gedragen wordt door alle beleidsniveaus en die gecoördineerd geïmplementeerd wordt in samenwerking met de betrokken actoren uit de economische, de sociale en de academische wereld.

Mensen met digitale vaardigheden hebben makkelijker toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en overheidsdiensten. Bovendien vergroten ze er hun kansen op werk mee.

We roepen de toekomstige regionale en federale regeringen dan ook op om die uitdaging samen met ons aan te pakken. Sla de handen in elkaar, over partij-, taal- en institutionele grenzen heen. Het is de hoogste tijd dat een breed en ambitieus digitaal inclusiebeleid uitgewerkt wordt.

Basisvaardigheden

Mensen met digitale vaardigheden hebben makkelijker toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en overheidsdiensten. Bovendien vergroten ze er hun kansen op werk mee.

Advertentie

Automatisering doet jobs verdwijnen, maar creëert ook nieuwe opportuniteiten. Digitale basisvaardigheden zijn essentieel om die te kunnen grijpen. De technologiefederatie Agoria verwacht dat tegen 2030 tussen 300.000 en 560.000 jobs gecreëerd worden die alleen ingevuld kunnen worden door werknemers met digitale basisvaardigheden. Die vaardigheden zijn dus broodnodig om ons concurrentievermogen en ons innovatiepotentieel te vrijwaren.

En de wereld staat niet stil. Generatieve AI komt sterk opzetten, met een mogelijke impact op 60 procent van de jobs in onze westerse economieën, dixit het Internationaal Monetair Fonds. Laten we niet wachten tot nog meer mensen niet meer mee kunnen. De kostprijs van meer burgers die digitaal afhaken, zal zeer groot zijn. En laat het duidelijk zijn: iedereen loopt het risico om op een bepaald moment digitaal uitgesloten te worden.

Drie aanbevelingen voor digitaal inclusieve regeerakkoorden:

Ontwikkel een gecoördineerde meerjarenstrategie voor digitale inclusie, met één verantwoordelijke per beleidsniveau en een interministerieel overlegcomité. De afgelopen jaren hebben een twintigtal ministers meerdere waardevolle initiatieven genomen, elk in hun eigen bevoegdheidsdomein. Die initiatieven zouden meer impact hebben als ze deel uitmaakten van een gecoördineerd plan dat bovendien een beroep kan doen op de ruime expertise van privé-, sociale en academische stakeholders.

Voorzie in een structurele financiering van bestaande initiatieven. De versplintering en kleinschaligheid van de initiatieven is een tweede uitdaging die dient te worden aangepakt. Veel waardevolle projecten verdienen het om nog meer kwetsbare burgers te bereiken.

Opschaling is pas mogelijk als een totaalpakket wordt uitgewerkt per regio, dat de samenwerking tussen organisaties versterkt en de complementariteit van het aanbod stimuleert. Structurele meerjarenbudgetten stellen die organisaties ook in staat hun werking verder uit te bouwen en flexibel aan te passen aan de noden.

Maak werk van een inclusieve totaalaanpak. Al te vaak ligt de focus op één onderdeel van de oplossing of op een bepaalde groep.

Men deelt toestellen uit of subsidieert lessen in digitale vaardigheden. Maar het ene kan niet zonder het andere. Bovendien moet je digitale vaardigheden zeer breed bekijken: kennis, vaardigheden en attitudes zijn even belangrijk om actief, creatief, kritisch en bewust te kunnen deelnemen aan de gedigitaliseerde samenleving.

Een overheid die werk maakt van een globale visie op en een gecoördineerde strategie voor digitale inclusie kan op onze steun en samenwerking rekenen. Wij staan klaar voor een uitdagende en impactvolle samenwerking.

De ondertekenaars

Peter Adams, CEO ING Belgium 

Mark Adriaenssens, CEO Out of Use

Michael Anseeuw, CEO BNP Paribas Fortis 

Advertentie

Didier Appels, managing director CTG Circular 

Karel Baert, CEO Febelfin 

Catherine Bals, vicevoorzitster DigitAll 

Filip Baptist, CEO Securex 

Guillaume Boutin, CEO Proximus 

Ali Chari, community lead DigitAll 

Advertentie

Hans De Backer, general manager Digital for Youth 

Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition

Pieter Jelle De Brue, oprichter en CEO Statik 

Stephanie De Bruyne, CEO itsme 

Lieselot Declercq, CEO d-teach  

Lorraine de Fierlant, general director microStart 

Hans De Four, oprichter en CEO  Impact Connecting en Educentrum vzw  

Béatrice de Mahieu, CEO BeCode 

Hans Demeyer, co-oprichter Digital Comfort Factory 

Jan De Smedt, gedelegeerd bestuurder DiAX

Jean Deydier, oprichter en directeur Wetechcare Belgium

Hervé Docq, directeur Technobel 

Philip Du Bois, general manager DNS Belgium 

Sophie Dutordoir, CEO NMBS  

Eva Faict, country manager amazon.com.be

Nathalie Goethals, oprichtster E-qualize en iDROPS

Hans Goossens, CEO De Watergroep

Kristof Lambert, CEO Accenture Belgium - Luxemburg  

Emmanuel Legras, CEO Nickel Belgium 

Jeroen Lemaire, oprichter en CEO In The Pocket  

Thierry Lescrauwaet, CEO UQ  

David Loyen, algemeen coördinator Link in de Kabel 

Hans Maertens, CEO Voka vzw

Patrick Marck, directeur FeWeb 

Bernard Martin, CEO SOCIALware

Sara Oualad, CEO MolenGeek 

Ibrahim Ouassari, oprichter MolenGeek  

Chris Peeters, CEO bpostgroup 

Xavier Pichon, CEO Orange Belgium 

Julien Radart, managing partner Akkanto

Khadija Rejdy, oprichtster UPOP

Aline Renard, co-manager Interface3.Namur

Pieter Rombouts, directeur Linc vzw 

Alexis Safarikas, oprichter en CEO Campfire A.I. 

Stéphan Salberter, CEO Campus 19 

Jan Schuer, CEO Smartschool 

Frederick Scraeyen, oprichter Beego 

Bart Steukers, CEO Agoria 

Roeland Tegenbos, CEO Craftzing 

Pieter Timmermans, CEO VBO  

Theo Vaes, CEO ArmenTeKort

Danny Van Assche, CEO Unizo 

Prof. Dr. Leo Van Audenhove, SMIT-Vrije Universiteit Brussel

Arne Vandendriessche, CEO Signpost 

Olivier Vanden Eynde, oprichter en CEO Close The Gap 

Bien Vanderstappen, CEO TEO 

Bernard van Dieren, directeur Maks VZW

Roel Van Gils, managing director Eleven Ways

Geoffroy Van Humbeeck, oprichter en CEO aSmartWorld 

Johan Van Oeffelen, CEO Capgemini Belgium 

Saskia Van Uffelen, National Digital Skills Lead 

Dimitri Verboomen, directeur Bibliothèques Sans Frontières 

Linde Verheyden, voorzitster DigitAll  

Pieter Verstraete, netwerkdirecteur AnySurfer

Bart Wuyts, algemeen directeur WEB-Blenders-Digidak 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Vanessa Delacourt: 'We hebben met ons kantoor sterk ingezet op artificiële intelligentie.'
Headhunter Schelstraete Delacourt koopt Nederlandse sectorgenoot Apollo
Met de steun van de Belgische investeerder Kebek doet de Gentse headhunter Schelstraete Delacourt een derde overname in minder dan twee jaar, en de tweede in Nederland.
Gesponsorde inhoud