Er zijn betere oplossingen om langdurig zieken op te volgen
Meer opvolging van langdurig zieken door een multidisciplinair team is een prima idee. Maar waarom moet dat via de ziekenfondsen verlopen?
Volgens de plannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) moet wie ziek wordt na vier, zeven en elf maanden ziekte een fysieke afspraak met het ziekenfonds hebben. Dat moet de snelle aanwas van langdurig zieken en de enorme maatschappelijke kosten indijken. De adviserende artsen van de ziekenfondsen zullen worden ondersteund door verpleegkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten en klinisch psychologen.
Meer opvolging van langdurig zieken, door een multidisciplinair team, is een prima piste om de re-integratie te bevorderen. Maar dat de minister daarvoor op de ziekenfondsen rekent, is vreemd. De adviserende arts is voor langdurig zieken een nobele onbekende, die minder vertrouwd is met de effectieve werksituatie. Daarmee lijkt de maatregel zich van bij het begin in de voet te schieten.
Als we de strijd tegen arbeidsongeschiktheid van lange duur voluit willen voeren, zijn andere maatregelen zinvoller. Alles begint bij het contact dat de werkgever en de werknemer moeten onderhouden. Waarom investeert de overheid niet in het afdwingen van flankerende maatregelen, die veel effectiever zijn?
De arbeidsarts en de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk hebben meer zicht en impact op de factoren onder de waterlijn.
De arts van het ziekenfonds laten bijstaan door een schare aan specialisten is goedbedoeld en op papier de juiste aanpak. Maar zo'n ondersteuning kan veel dichter bij de werkvloer. De arbeidsarts en het multidisciplinaire team van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk hebben meer zicht en impact op de werk- en persoonsgebonden factoren onder de waterlijn. Hoe groter de afstand tot de werkvloer, hoe meer essentiële zaken gemist worden.
Bovendien zijn de voorziene termijnen achterhaald. In plaats van na vier maanden arbeidsongeschiktheid in een consult te voorzien is het slimmer al kort na de uitval actie te ondernemen of in de preventieve inzet van zulke interventies te voorzien.
Tot slot roep ik op de initiatieven vanuit de overheid beter te coördineren. In enkele dagen kondigden zowel Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) als federaal minister Vandenbroucke initiatieven aan om de re-integratie te versnellen. De ruime aandacht voor die thematiek valt toe te juichen, maar zonder duidelijke samenhang dreigen werkgevers en werknemers door de bomen het bos niet meer te zien. Er mogen dan veel deuren naar werk zijn, wie weet straks nog waar aan te kloppen?
Bart Teuwen, verzuimexpert van de medische controledienst Mensura
Meest gelezen
- 1 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 2 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 3 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters
- 4 Belegger schrikt van fitnessambities Colruyt
- 5 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening