Advertentie

Geïrriteerd Apax ontdoet zich van Nederlands krantenconcern PCM

-- (tijd) - De durfinvesteerder Apax verlaat de Nederlandse kranten- en boekenuitgever PCM. Nog geen twee jaar geleden was Apax optimistisch de krantengroep binnengekomen. De Britten zijn murw gebeukt door de tegenstand van de andere aandeelhouders, de redactieraden en de ondernemingsraad. Veel geld heeft Apax aan zijn aankoop niet verdiend.

Apax verkoopt zijn belang van 47,5 procent in PCM aan de andere referentieaandeelhouder, de Stichting Democratie en Media (SDM), die 41,9 procent van de aandelen bezit. De prijs werd gisteren niet bekendgemaakt, maar analisten houden het op een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro. De SDM kan dat makkelijk betalen uit haar vermogen van 450 miljoen euro.

De SDM is niet van plan het Apax-belang te behouden en gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar omdat het van mening is dat PCM nieuwe investeringen nodig heeft. PCM is eigenaar van de Nederlandse kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw en omvat ook de boekenuitgever Meulenhof. Apax verwierf in 2004 de macht bij PCM door de aankoop van een belang van 47,5 procent en 52,5 procent van de stemrechten.

Advertentie

'PCM is geen koekjesfabriek', luidt een legendarische uitspraak van een voormalige voorzitter van de Stichting Het Parool, de voorganger van de SDM. Daarmee onderstreepten de ideële aandeelhouders dat het hen niet in de eerste plaats te doen was om winstmaximalisatie. De SDM streeft eerst en vooral naar het behoud van de pluriformiteit van de media in Nederland.

En juist daar botste de Stichting keihard met de rendementsjagers van Apax. De particuliere Britse durfkapitaalverstrekker rekent bij zijn investeringen doorgaans op een rendement van 25 procent per jaar. Zulke percentages heeft PCM zelfs niet in haar gloriejaren geboekt.

Beurs

Apax was aanvankelijk van plan PCM snel naar de beurs te brengen, maar dat stuitte op verzet van de SDM, die net als Apax twee zetels in de raad van bestuur van PCM heeft. Vervolgens probeerde het Britse investeringsconcern PCM op te splitsen in de lucratieve uitgeverij Meulenhof en de noodlijdende krantendivisie. Ook dat stuitte op een veto van de SDM.

Daarna ontstond er in de directie grote heibel over het al dan niet publiceren van een gratis ochtendkrant. NRC Handelsblad lanceerde met onverwacht succes een hippe ochtendeditie NRC.next.

De Volkskrant werkte aan een gratis krant, maar werd teruggefloten toen de omstreden PCM-directeur Ton aan de Stegge aankondigde een alliantie aan te gaan met miljardair Marcel Boekhoorn die eveneens met plannen voor een gratis kwaliteitskrant rondliep. Uiteindelijk blokkeerde de raad van bestuur ook die plannen en trok PCM zich terug. Boekhoorn ging alleen door. Het resultaat, De Pers, lag gisteren in een oplage van 250.000 exemplaren voor het eerst op de Nederlandse treinstations.

Advertentie

Eind vorig jaar werd duidelijk dat Apax de hoop had opgegeven snel veel geld te verdienen aan PCM. Aan de andere kant stond de SDM te popelen om de verketterde Britten uit te kopen. De SDM bracht in december een bod uit, maar dat werd door Apax resoluut als te mager afgekeurd.

De zoektocht naar andere geïnteresseerden verliep uiterst moeizaam. De Rabobank en het Nederlandse investeringsconcern HAL haakten af waarna Apax zich weer naar de SDM wendde. BaK

--i www.pcm.nl

Advertentie
De speech van Donald Trump werd ook op de beursvloeren gevolgd.
Markten Live
De hoger dan verwachte tarieven die president Donald Trump woensdagavond bekendmaakte, doen beleggers massaal de verkoopknop induwen. Het goud klimt naar een record.

In het nieuws

Alle artikels meer
EnergyVision werd mee opgericht door voormalig sportjournalist Maarten Michielssens, die de operationele leiding in handen heeft.
Beursgang energiebedrijf EnergyVision loopt vertraging op
De voorbereiding van de beursgang van EnergyVision neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Daardoor schuift de timing van de operatie door richting de zomer. Dat vernam De Tijd.
Gesponsorde inhoud